La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Noi servicii sociale în eparhiile ortodoxe
Ieri, 12 decembrie 2007, s-a încheiat cea de-a X-a întâlnire a coordonatorilor eparhiali ai activităţii de asistenţă socială din Patriarhia Română. La lucrările care au avut loc la Palatul Patriarhiei din Bucureşti au participat cei 23 de reprezentanţi ai eparhiilor, precum şi angajaţii Sectorului Biserica şi Societatea al Administraţiei Patriarhale.
Ziua a doua a reuniunii a fost consacrată, în prima parte, formulării raportului şi a concluziilor întâlnirii, care urmează a fi înaintate Sfântului Sinod al BOR. După cum ne-a explicat pr. consilier Dorel Nicolae Moţoc, coordonatorul Sectorului Biserica şi Societatea al Patriarhiei, cel care a şi condus lucrările, la fiecare din cele trei puncte de pe ordinea de zi au fost creionate concluzii. Astfel, pentru implementarea Protocolului de cooperare în domeniul incluziunii sociale, încheiat între Patriarhia Română şi Guvernul României, în urma dezbaterilor, s-au stabilit următoarele: Centrele eparhiale sunt îndemnate să contacteze Direcţiile Sociale ale Consiliilor judeţene, pentru a stabili, la nivel local, criterii de cooperare; pentru eficientizarea implementării Protocolului se va urmări acreditarea cât mai multor servicii sociale; întrucât acreditarea presupune personal corespunzător, asistenţii sociali vor fi înscrişi în Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali cu drept de parafă şi liberă practică; acolo unde nu există încă, Centrele eparhiale vor constitui sector social-filantropic, coordonat de consilier, având în subordine cel puţin un inspector pentru fiecare judeţ. În privinţa accesării de fonduri guvernamentale, condiţia estenţială este cea a acreditării în condiţiile legii a unităţilor social-filantropice. Pentru fondurile Phare, termenul de depunere a dosarelor s-a prelungit, încât eparhiile sunt îndemnate să găsească resursele umane necesare în vederea întocmirii de proiecte şi depunerea acestora până la 5 februarie 2008. Grup de lucru pe lângă Sfântul Sinod „În privinţa fondurilor structurale, vor fi iniţiate o serie de întâlniri în cadrul mitropoliilor, pentru formarea de personal capabil să înţeleagă conceptul de fonduri structurale şi să întocmească proiecte eligibile. De asemenea, prin intermediului Centrului de Presă «Basilica» al Patriarhiei Române vor fi alcătuite o serie de emisiuni sau articole referitoare la problematica fondurilor structurale. La cel de-al treilea punct de pe ordinea de zi – modalităţi de cooperare a Sectorului Biserica şi Societatea al Administraţiei Patriarhale cu sectoarele social-filantropice ale centrelor eparhiale – s-a propus crearea unui grup permanent de lucru, alcătuit din reprezentanţi ai fiecărei mitropolii, coordonat de Sectorul Biserica şi Societatea al Administraţiei Patriarhale, cu rol consultativ pe lângă Sfântul Sinod, precum şi crearea unui yahoo-group de comunicare intersectorială“, a precizat pr. Dorel Moţoc. În partea a doua a reuniunii de ieri, s-a definitivat statutul şi actul constitutiv şi s-au iniţiat procedurile juridice de înfiinţare a Federaţiei „Filantropia“.