Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Noi stagiari pentru şantierele de pictură
La Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală, Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române a organizat în zilele de 10 şi 11 martie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, examenul de admitere pentru stagiatură a ucenicilor care şi-au încheiat perioada de practică regulamentară. Anul acesta, la examen s-au înscris 36 de candidaţi.
Comisia de pictură bisericească organizează în fiecare an astfel de examene de admitere pentru stagiatură, la care se pot înscrie ucenicii care au efectuat stagiul integral, conform prevederilor Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea Comisiei de pictură bisericească a Patriarhiei Române. „Acest examen face trecerea de la ucenicie la stagiatură, pentru cei care ar urma să facă pictură murală, monumentală. Candidaţii prezenţi la acest examen vin de pe şantiere, de la pictorii de categoria I şi a II-a, care şi-au consumat perioada de formare şi iniţiere, în înţelegerea elementelor de desen, de compoziţie, de culoare şi organizare, pentru executarea acestor specialităţi. Noi ştim că ei au lucrat pe şantiere, ştim că au făcut o prezenţă efectivă în baza unui caiet de şantier şi a recomandărilor care vin de la pictorul respectiv şi, desigur, de la preotul paroh. Candidaţii au depus o activitate diferenţiată, în funcţie de studiile pe care le au. Unii sunt absolvenţi de academii, unii au făcut liceul de arte plastice, iar alţii, din dragoste, dar fără studii superioare, vor să urmeze această profesie. Talentul poate să fie ascuns, dar însăşi pregătirea pe şantier este una deosebit de complexă”, ne-a declarat prof. Grigore Popescu, pictor-restaurator.
Cei 36 de candidaţi la examenul de admitere pentru stagiatură au susţinut următoarele probe practice de desen şi/sau culoare: un studiu anatomic al corpului omenesc, tratat în stil bizantin; un portret în mărime naturală, tratat în stil bizantin, şi o compoziţie cu subiect religios. „În cadrul stagiaturii, ei învaţă exact cum se poate aborda o pictură într-un spaţiu arhitectural de la 200 de metri la 1.000 de metri. De asemenea, învaţă distorsiunile care ies pe verticală, pentru că, la un moment dat, la înălţime, personajele îşi schimbă ţinuta şi, atunci, vizionarea de jos este alta decât cea direct perpendiculară, de la 2 metri, unde se realizează o compoziţie. Urmărim să îi selectăm pe cei care au o pregătire temeinică, care au credinţă puternică şi, astfel, în timp, vor da dovadă că pot prelua această activitate deosebită”, a precizat prof. Grigore Popescu.
Fiecare dintre cele trei probe va fi notată de la 1 la 10. Sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut cel puţin media generală 6.00. Din comisie au făcut parte: pr. prof. dr. Nicolae Necula, care a analizat lucrările din punct de vedere liturgic; pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, care a analizat lucrările din punct de vedere dogmatic; prof. Vasile Buzuloi, care a analizat lucrările din punct de vedere artistic, şi prof. Grigore Popescu, care a analizat lucrările din punct de vedere tehnic.