În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Noi veșminte de sărbătoare pentru clericii din Arhiepiscopia Bucureștilor
Înaintea praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, 28 aprilie, marcat în cele două mari orașe din Arhiepiscopia Bucureștilor, respectiv în Capitală și în Ploiești, prin tradiționala procesiune de Florii, clericii acestei eparhii au primit noi veșminte de procesiune, de culoare aurie, împodobite cu Crucea Patriarhală. Acest lucru a fost posibil prin implicarea Serviciului colportaj bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care s-a ocupat de crearea modelelor, achiziționarea materialului și confecționarea noilor odăjdii.
În anticiparea marilor evenimente bisericești organizate anual în Capitală, începând cu Pelerinajul de Florii și continuând cu cele două procesiuni organizate cu ocazia sărbătorilor închinate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, din lunile iulie și octombrie, clericii din Arhiepiscopia Bucureștilor au primit noi veșminte de procesiune. Acestea conțin felon, epitrahil, husă de protecție și fes pentru preoți, respectiv stihar, orar, husă de protecție și fes pentru diaconi. Totodată, au fost confecționate și patru veșminte arhierești, constând din omofor și epitrahil, pentru Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru Preasfințiții Părinți Episcopi-vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Paisie Sinaitul, respectiv pentru Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Noile veșminte au fost confecționate din material auriu, cu crucea patriarhală de culoare grena.
Demersul pentru înnoirea veșmintelor de procesiune ale clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor a fost inițiat în luna august a anului trecut, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, de către părintele protosinghel dr. Joachim Bejenariu, consilier eparhial, prin intermediul Serviciului colportaj bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Acesta ne-a oferit detalii referitoare la necesitatea acestei inițiative.
„În ședința de lucru din data de 11 aprilie 2023 a Permanenței Consiliului eparhial a fost analizată situația veșmintelor clericale de protocol purtate în prezent de clericii de mir (preoți și diaconi) cu ocazia procesiunilor/pelerinajelor organizate de Arhiepiscopia Bucureștilor, constatându-se necesitatea confecționării unor veșminte noi, întrucât cele anterioare fuseseră realizate în 2010, majoritatea prezentând urme de deteriorare. Totodată, clericii hirotoniți după anul 2010 nu dețineau un astfel de veșmânt, aceștia folosind, cu ocazia procesiunilor/pelerinajelor în care este necesară purtarea veșmintelor clericale de protocol, veșminte asemănătoare din punctul de vedere al culorii și materialului. Astfel, după analizarea aspectelor principale ale viitorului proiect și stabilirea strategiei de lucru, Serviciul de colportaj bisericesc a înaintat către fiecare protoierie, respectiv către Sectorul exarhat formularele tip pentru a fi completate de către clericii din cuprinsul eparhiei, cu ajutorul cărora au putut fi confecționate, personalizat, noile seturi de veșminte de protocol”, ne-a declarat părintele protosinghel Joachim Bejenariu.
În total, în cadrul atelierelor „Altarul” și „Reverenda” ale Serviciului de colportaj bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor au fost confecționate 1.389 de seturi de veșminte, din care 4 arhierești, 1.298 preoțești și 87 diaconești.
Spre deosebire de vechile veșminte de protocol, confecționate în urmă cu 14 ani, noile odăjdii aduc o serie de noutăți, mai ales de ordin practic. Astfel, ele sunt confecționate din material mai subțire, potrivit pentru evenimentele din perioadele calde ale anului. Totodată, pe fiecare veșmânt este brodată Crucea Patriarhală, ca semn distinctiv pentru clericii din Arhiepiscopia Bucureștilor care se află sub ascultare canonică față de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care este și Arhiepiscop al Bucureștilor. Nu în ultimul rând, ele vin însoțite de huse de protecție, care permit transportul și depozitarea lor în condiții optime. În derularea acestui proiect s-a luat în considerare și perioada următoare, în acest sens fiind achiziționată o cantitate suplimentară de material, pentru ca și noii hirotoniți să poată beneficia de veșminte identice pentru înfrumusețarea evenimentelor desfășurate la nivel eparhial sau pentru evenimentele deosebite din viața bisericească a protoieriilor, mănăstirilor sau parohiilor.
La mijlocul lunii aprilie a acestui an, noile veșminte au fost livrate clericilor prin protoierii, urmând ca ele să fie purtate prima dată în cadrul procesiunii de Florii, organizată în Capitală şi în Ploiești în ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 27 aprilie.