IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Nouă apariție editorială la BASILICA
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut recent un nou volum al Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și anume lucrarea monografică „Așezămintele românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon. Trecut și prezent”. În acest volum sunt prezentate informații inedite despre etapele de dezvoltare a monahismului și pelerinajului românesc la Locurile Sfinte, precum și relațiile dintre Patriarhia Ierusalimului și Patriarhia Română.
Monografia „Aşezămintele româneşti de la Ierusalim, Iordan și Ierihon. Trecut și prezent” este o lucrare de sinteză, bazată pe cercetarea documentelor din diferite arhive care, în mare parte, nu au fost cercetate până acum. La aceste documente inedite se alătură observaţii pe care autorul, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, le-a făcut pe parcursul diferitelor vizite şi pelerinaje la Locurile Sfinte, precum și în anii în care a fost numit Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon.
Acest volum monografic cuprinde o expunere imagistică bogată şi aduce noutăţi care nu au fost incluse în lucrarea de doctorat susținută în luna februarie a anului 2014, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, de Părintele Episcop Timotei Prahoveanul.
„Lucrarea de față vine să umple un gol în literatura de specialitate, neexistând până acum o lucrare de sinteză cu privire la acest subiect, menită să reflecte eforturile clericilor români de-a lungul timpului pentru temeluirea Așezămintelor românești în Țara Sfântă. […] În lucrarea de față, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul reușește să prezinte specialiștilor și credincioșilor pelerini date și informații despre Așezămintele românești din Țara Sfântă, cu rigoare științifică, cu obiectivitate și spirit critic. […] Considerăm că lucrarea este o sursă de inspirație pentru istorici și cercetători, dar și o carte care nu trebuie să lipsească din mâna pelerinilor români la Locurile Sfinte”, a precizat în „Cuvânt înainte” pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, îndrumătorul proiectului tezei de doctorat.
Astfel, teza de doctorat a văzut lumina tiparului în forma acestui volum nu numai pentru a prezenta informații istorice, geografice și administrative, ci pentru a rămâne ca „o filă din istoria Bisericii noastre și a lucrării ei dincolo de granițele în care trăiesc românii, iar informațiile pe care le conține, poate uneori prea aride sau inexpresive literar, să cuprindă înlăuntrul lor marea dorință a unor români și stăruința lor continuă de a înălța în Țara Sfântă biserici, întru slava Stăpânului”, a afirmat autorul.
Lucrarea este importantă nu numai din punct de vedere istoric, ci și duhovnicesc, fiind o temă de actualitate, în contextul când s-a dezvoltat și este posibil pelerinajul la Locurile Sfinte.
Volumul cuprinde un vast capitol despre preocupările Bisericii Ortodoxe Române privind înființarea unui așezământ românesc la Locurile Sfinte; apoi, în trei capitole distincte sunt descrise etapele succesive ale întemeierii și dezvoltării fiecărui așezământ românesc de la Locurile Sfinte, și anume Așezământul românesc de la Ierusalim; Schitul românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Iordan; Așezământul românesc de la Ierihon. Volumul cuprinde alte două capitole în care sunt prezentați viețuitori români din Țara Sfântă, delegații patriarhali în Palestina și superiorii (apocrisiarhii) Așezămintelor românești din Țara Sfântă. Ultimul capitol este dedicat reliefării dimensiunii duhovnicești a pelerinajului, prin mărturiile unor ierarhi, clerici, monahi, profesori de teologie, personalități ale culturii sau vieții publice și ale simplilor închinători. De asemenea, volumul, care are 502 pagini, cuprinde și o bogată anexă foto de 30 de file.