Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Noua biserică a Parohiei Broșteni din Buzău a primit veșmântul sfințeniei
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 1 noiembrie 2020, biserica nouă a Parohiei Broșteni din municipiul Buzău, cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”. Locașul de cult a fost ridicat din temelie între anii 2008 şi 2020, prin strădania vrednicului de pomenire preot profesor Manea Cristișor, apoi prin implicarea actualului paroh și protopop al Protoieriei Buzău II, părintele Marius-Daniel Ciobotă, și cu sprijinul enoriașilor.
În Duminica a 22-a după Rusalii, credincioșii Parohiei Broșteni din Buzău au participat la slujba de târnosire a noii lor biserici și la Sfânta Liturghie, săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Locașul de închinare a fost sfințit la exterior și în interior prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită. De asemenea, Sfânta Masă din Altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru sfintele slujbe.
În predica rostită cu acest prilej, ierarhul locului a explicat că, prin intermediul Pildei bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr (Luca 16, 19-31), care s-a citit la Sfânta Liturghie, Mântuitorul Iisus Hristos ne descoperă învățătura Sa cu privire la destinul omului după moarte.
„Oricine se poate regăsi în postura bogatului sau a săracului Lazăr; depinde cum ne raportăm la bunurile materiale și la dătătorul lor, Dumnezeu. Dacă ai credință în viața viitoare și în nemurirea sufletului, atunci vei fi atent la modul cum îți trăiești viața pe pământ, ca nu cumva să ajungi în chinuri, asemenea bogatului nemilostiv. De aceea, se cuvine să adeverim credința mărturisită prin faptele iubirii creștine, singurele care ne pot deschide ușile Împărăției lui Dumnezeu; fără milostenie, nu putem dobândi mântuirea”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaș mutați la Domnul.
Părintele paroh Marius Ciobotă i-a dăruit Înaltpreasfinției Sale o icoană a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, iar toți cei care au contribuit la construirea bisericii au primit din partea arhipăstorului locului icoane și Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.