De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Noul an la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște
Mulți târgovișteni au participat, în istorica și frumoasa Catedrală Arhiepiscopală din Târgoviște - ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în prima zi a noului an, la Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, cu ocazia sărbătorii dedicate Tăierii împrejur cea după trup a Domnului și Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
IPS Mitropolit Nifon a citit rugăciunea de binecuvântare pentru începutul noului an, cerând ajutorul și binecuvântarea Bunului Dumnezeu pentru toți credincioșii din eparhie, precum și pace și bună înțelegere în întreaga lume, mai ales acum, când norii războiului au întunecat cerul lumii noastre.
La finalul ceremoniilor liturgice, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit, în pridvorul sfântului lăcaș, slujba de pomenire pentru predecesorul său, vrednicul de pomenire arhiepiscop Vasile Costin.
În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre semnificația identității noastre creștine și a evidențiat măreția propovăduirii valorilor Evangheliei lui Hristos, prin intermediul faptelor vieții noastre, arătând nevoia mărturisirii credinței în lumea contemporană, cu entuziasm și cu jertfelnicie, pornind de la aprofundarea semnificației praznicului împărătesc al Tăierii împrejur cea după trup a Domnului.
IPS Părinte Mitropolit Nifon a evocat trăsăturile fundamentale ale Sfântului Vasile cel Mare, personalitate importantă a patristicii răsăritene, mare ierarh și învățător al Bisericii și al lumii, teolog de seamă al Creștinismului din toate timpurile, precum și cel care a pus bazele operei social-filantropice creștine, ce a devenit marcă identitară creștină pe tot mapamondul.
Totodată, ierarhul a aprofundat rolul pe care timpul - marele dar dumnezeiesc și suport al existenței noastre, îl are în parcursul nostru istoric, ca susținător al înnoirii și al mântuirii noastre. Locul în care începe sfințirea timpului vieții noastre este Biserica, acolo unde efemerul se întâlnește spre sublimare cu veșnicia și susține desăvârșirea noastră.