În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Noul an universitar, deschis la Facultatea de Teologie clujeană
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a avut loc, luni, 29 septembrie, deschiderea festivă a noului an universitar. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Capela din Campusul Universitar „Nicolae Ivan“. Din sobor au făcut parte decanul facultăţii, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, şi alţi preoţi, membri ai corpului profesoral.
La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat un Te Deum, iar programul festiv a continuat în Aula Magna a Facultăţii, unde studenţii au primit urarea de bun venit din partea decanului instituţiei. Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu le-a oferit studenţilor îndemnuri, la început de drum, şi le-a prezentat, apoi, proiectele care vor fi derulate de instituţie în perioada următoare.
Unul dintre aceste proiecte este aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea Academiei Teologice de la Cluj.
„La jumătatea lunii octombrie profesorii de la Teologie Sistematică vor susţine comunicări ştiinţifice legate de viaţa, activitatea şi opera profesorilor de altădată ai Academiei Teologice din Cluj-Napoca, înfiinţată de vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan, în anul 1924. La începutul lunii noiembrie, în perioada 3-6 noiembrie, facultatea noastră organizează un Simpozion internaţional de Teologie şi Istorie dedicat în exclusivitate Anului Sfintei Euharistii, a Sfintei Spovedanii şi Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Sunt aşteptaţi teologi de prestigiu din străinătate şi din cuprinsul Patriarhiei Române. La începutul lunii decembrie, în perioada 1-6 decembrie, în cadrul Săptămânii Facultăţii de Teologie vom marca în mod oficial împlinirea a 90 de ani de când vechea Academie Teologică şi-a deschis porţile pentru a-i primi pe primii studenţi în teologie ai Academiei Teologice din Cluj“, a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
Au luat cuvântul, apoi, pr. prof .univ. dr. Ioan-Vasile Leb, directorul şcolii doctorale din cadrul Facultăţii, şi asist. univ. dr. Valentin Vesa, care a ţinut o prelegere despre „Studiul ştiinţific al Teologiei ca premisă pentru cunoaşterea duhovnicească“.
În acest an universitar, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca studiază peste 200 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Începând cu anul universitar precedent, facultatea are un sediu nou, situat în cartierul clujean Mărăşti. Clădirea noului sediu este, în prezent, cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, o bibliotecă, laboratoare de restaurare şi pictură, amfiteatre şi o Aulă amenajată cu peste 350 de locuri.