În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Noul protopop de Vaslui, hirotesit de PS Corneliu
În Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Vaslui a avut loc duminică, 27 aprilie 2014, hirotesia părintelui Adrian Chirvasă în funcţia de protopop al Protopopiatului Vaslui. Evenimentul s-a desfăşurat la finalul Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfinţitul Episcop Corneliu.
Credincioşii din Vaslui au participat duminică, 27 aprilie 2014, în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor. Slujba a fost săvârşită în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Vaslui. La acest moment de rugăciune au mai participat autorităţi locale, membri ai familiei părintelui Adrian Chirvasă, precum şi monahi din mai multe aşezări monahale moldave. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Dignus est“, al Episcopiei Huşilor. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Corneliu a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Duminicii Tomii. „Duminica a doua după Învierea Mântuitorului vine şi ne întâmpină pe noi, creştinii care credem şi mărturisim Învierea Mântuitorului Hristos, cu un martor care mărturiseşte şi el mărturia Adevărului mai presus de minte şi de cuget, aceea că Mântuitorul Iisus Hristos a murit, a fost îngropat, dar a înviat a treia zi, biruind puterea morţii şi chemând lumea la viaţă veşnică şi la nemurire. Această persoană, care ne întâmpină pe noi astăzi, se numeşte Toma, pe care sfintele evanghelii ni-l prezintă ca mai având un nume - «Geamăn», deoarece probabil mai avea un frate geamăn. În prima zi a Învierii, Mântuitorul se arată apostolilor şi îi încredinţează de faptul că El este cu adevărat cel ce a biruit moartea, aducându-le pacea Sa şi, în acelaşi timp, dăruindu-le puterea de a lega şi dezlega greşelile oamenilor. Cu opt zile în urmă, Toma nu se afla printre ei, de aceea, când a auzit că Domnul a înviat cu adevărat, a început să se îndoiască şi să fie neîncrezător în ceea ce alţii vesteau. După opt zile, când erau toţi împreună, Sfânta Evanghelie spune că Mântuitorul a intrat, uşile fiind încuiate, şi a stat în mijlocul lor şi l-a invitat pe Toma să pună degetul lui în semnul rănilor cuielor şi să nu fie necredincios, ci credincios. Toma a făcut o mărturisire: «Domnul meu şi Dumnezeul meu», adică l-a văzut pe Cel înviat că este real, că trupul Lui, deşi nu se mai supunea legilor fizice, totuşi mai păstra pe el semnele rănilor, iar coasta Lui, din care a izvorât sânge şi apa, era izvor dătător de credinţă şi de viaţă“, a explicat PS Corneliu.
„Crucea exprimă dragostea dintre oameni şi Dumnezeu“
La final, Preasfinţitul Corneliu l-a hirotesit pe părintele Adrian Chirvasă în funcţia de protopop al Protopopiatului Vaslui. Decizia de numire în funcţia de protopop al Protopopiatului Vaslui a fost citită de pr. Paul Rariţă, consilier administrativ al Episcopiei Huşilor. Părintele protopop Adrian Chirvasă a mărturisit că momentul hirotesirii în funcţia de protopop al Protopopiatului Vaslui a fost unul emoţionant, întrucât a fost chemat la această demnitate de Dumnezeu, prin Preasfinţitul Corneliu. „Chemarea de a sluji Biserica în funcţia de protopop este o nouă expresie a preoţiei. Această chemare este frumoasă, dar grea. Nădăjduiesc ca prin rugăciunile şi puterea Maicii Domnului să primesc înţelepciune, sănătate şi putere pentru a-i păstori pe credincioşi spre mântuire. Este un lucru greu, dar care presupune şi bucurie, după ce mai întâi ne vom face datoria. Crucea pe care am primit-o astăzi (n.r. duminică) va trebui să fie purtată împreună cu preoţii Protopopiatului Vaslui. Vom fi ascultători faţă de ierarhul nostru, Preasfinţitul Corneliu. Crucea exprimă dragostea dintre oameni şi Dumnezeu. Vom pune înaintea Maicii Domnului rugăciunile şi neputinţele noastre, pentru a ne ajuta. Mulţumesc Preasfinţitului Corneliu pentru cinstea şi încrederea acordată prin această chemare înaltă. Mulţumim Preasfinţiei Sale pentru bucuria pe care ne-a făcut-o prin oficierea Sfintei Liturghii“, a spus pr. protopop Adrian Chirvasă.
„Să continuaţi ceea ce aţi început“
Episcopul Huşilor a remarcat că noul protopop al Protoieriei Vaslui s-a învrednicit în Duminica Tomii de lucrarea, puterea şi chemarea Bisericii de a fi primul dintre preoţi. „Apreciem răbdarea, credinţa şi bunătatea părintelui Adrian Chirvasă. Preoţii care au oferit răspunsurile liturgice în cadrul Sfintei Liturghii sunt din cadrul Protopopiatului Vaslui. Ei au dăruit crucea pe care o poartă părintele Adrian Chirvasă, bine ştiind că Dumnezeu alege pe cele slabe ca să ruşineze pe cei tari şi ridică pe cele nebăgate în seamă ca să umilească pe cei plini de trufie. Orice slujire în Biserică înseamnă atât asumarea drumului crucii, care la capăt are Învierea şi viaţa fără sfârşit. Părinte protopop Adrian vă îndemn cu toată inima să continuaţi ceea ce aţi început. Părintele Adrian s-a născut într-o familie cu şapte fraţi, care sunt preoţi şi călugări. Astăzi tatăl lor se bucură în ceruri, iar mama lor, care este prezentă în această biserică, trăieşte împlinirea gândului bun. Orice părinte trăieşte prin proprii copii. El vede în copil pe cel mai bun şi vrednic om care l-a adus pe lume. Protopopiatul Vaslui este cel mai mare din Eparhia Huşilor, având cei mai dinamici preoţi tineri. Trăiesc o mare bucurie pentru că mulţimea de credincioşi prezentă la Sfânta Liturghie arată dragostea şi preţuirea pe care o poartă în sufletele lor pentru părintele Adrian. Vă îndemn ca împreună cu autorităţile locale să lucraţi pentru binele Bisericii“, a afirmat Episcopul Huşilor. (Constantin Ciofu)