„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Nu există Înviere fără Cruce
Liturghia Sfântului Vasile cel Mare a fost săvârşită duminică, 7 aprilie, la Catedrala patriarhală din Bucureşti, de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Credincioşii Capitalei au participat în număr mare la slujba oficiată la Catedrala patriarhală de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul în a treia duminică din Postul Mare, dedicată cinstirii Sfintei Cruci. La sfârşitul Utreniei, în timp ce la strană se cânta „Sfinte Dumnezeule“, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, a scos Cinstita Cruce spre închinare, pe care a aşezat-o pe un disc, lângă icoana Învierii Domnului.
În cuvântul de învăţătură, PS Varsanufie Prahoveanul a evidenţiat rolul deosebit de important pe care îl are Crucea în viaţa credincioşilor, dar şi ajutorul mare oferit prin ea în perioada postului. „Dacă în prima duminică a Postului Mare s-a arătat că fiecare dintre noi trebuie să fim mărturisitori, să căutăm să vestim, alături de păstorii sufleteşti, Evanghelia lui Hristos prin faptele noastre şi prin viaţa noastră, în a doua duminică, Sfântul Grigorie Palama, păstorul Tesalonicului, ne-a învăţat care este puterea rugăciunii, iată că în această a treia duminică, aproape de jumătatea Postului Mare, se face cinstirea şi pomenirea Sfintei Cruci. Aceasta deoarece nu există Înviere fără Cruce“, a spus PS Varsanufie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. După ce a amintit de preînchipuirile Sfintei Cruci din Vechiul Testament, Preasfinţia Sa a arătat faptul că puterea Crucii este mare, deoarece ea a fost sfinţită de însuşi Fiul lui Dumnezeu. Mărturisirea Crucii şi acceptarea ei sunt necesare, fiindcă numai prin Cruce omul se poate mântui. „În Noul Testament, Sfânta Cruce este sfinţită de însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, care a primit a fi batjocorit, chinuit şi mai ales răstignit pentru noi. Totdeauna în icoana ortodoxă a Învierii este reprezentat Mântuitorul Hristos, dar şi Crucea. Sfântul Apostol Pavel arată corintenilor că prin Cruce noi ne-am mântuit şi le spune că pentru cei necredincioşi Crucea este nebunie, dar pentru cei care se mântuiesc, ea este puterea lui Dumnezeu. Galatenilor le spune că nu trebuie să ne ruşinăm de Crucea lui Hristos, deoarece prin Cruce neamul omenesc s-a mântuit. Crucea trebuie să fie prezentă în fiecare zi în viaţa noastră şi este prezentă atunci când ne însemnăm cu ea mărturisind prin aceasta dragostea cea mare a lui Dumnezeu, care L-a dat pe singurul Său Fiu ca să Se jertfească pe Cruce pentru mântuirea noastră. Hristos S-a deşertat de slava Sa dumnezeiască luând trup asemenea nouă şi suferind, dar a făcut-o pentru ca noi să gustăm din Împărăţia lui Dumnezeu“, a arătat Preasfinţia Sa.