Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Nu noi suntem stăpânii vieţii, ci Dumnezeu“
Organizaţia Creştină „Agape“ a organizat pe 18 martie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, o conferinţă cu tema: „Avortul - ce ne spune Biblia?“, susţinută de pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, la care a participat ca invitat dr. Loredana Lar, medic psihiatru. Evenimentul a fost întregit de un recital de pricesne, susţinut de Paula Seling.
Sute de persoane au fost prezente miercuri, 18 martie, la conferinţa susţinută de părintele profesor Stelian Tofană, care a avut ca temă avortul. La evenimentul iniţiat de Organizaţia creştină „Agape“ a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care i-a îndemnat pe cei prezenţi să mediteze la păcatul uciderii.
„Dumnezeu Însuşi, prin cuvântul Său cuprins în Sfânta Scriptură, ne porunceşte să nu ucidem. Uciderea e un păcat strigător la cer, împotriva oricui s-ar comite, şi mai ales atunci când e vorba de o fiinţă lipsită de apărare. Copilaşul, din clipa în care s-a zămislit în sânul maicii sale, este o fiinţă vie. Când se face avort, i se ia viaţa şi nu are posibilitatea de a se apăra. Aceasta este o realitate. A doua problemă importantă este cea legată de îmbătrânirea evidentă a naţiunii noastre. Şi nu numai a naţiunii noastre, ci şi a tuturor popoarelor creştine din Europa, iar lucrul acesta nu-l doreşte Dumnezeu. De aceea, ori de câte ori am prilejul să mă adresez tinerilor, şi la cununii şi la botezuri, le fac un îndemn, să primească binecuvântarea cerului şi să aducă pe lume măcar câte trei copilaşi“, a precizat IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Toţi creştinii trebuie să apere viaţa
Conferinţa a continuat cu prezentarea problemei avortului din perspectiva Bibliei, de către părintele Stelian Tofană, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
„Avortul este o temă pe care am pregătit-o pentru cei care sunt angajaţi în slujba vieţii“, a declarat părintele Stelian Tofană, adăugând că „ceea ce trebuie să facem, toţi creştinii, este să apărăm viaţa pentru că nu noi suntem stăpânii vieţii, ci Dumnezeu este Stăpânul vieţii. Sfânta Scriptură ne spune lămurit acest lucru, anume că Dumnezeu l-a creat pe om, Dumnezeu l-a plămădit pe om, şi toţi termenii biblici arată că e vorba de o acţiune specială a lui Dumnezeu. Toţi creştinii trebuie să ne angajăm în apărarea vieţii, pentru că o societate e clădită pe viaţă, şi nu pe moarte“, a spus părintele Stelian Tofană.
Avortul periclitează şi viaţa mamei
Alături de părintele Stelian Tofană a fost prezentă la conferinţă şi Loredana Lar, medic psihiatru, care a vorbit despre consecinţele pe care le poate avea avortul în viaţa mamei şi a familiei.
„Omul nu devine om, el este om din momentul concepţiei, indiferent de stadiul de dezvoltare. De aceea orice întrerupere de sarcină este o întrerupere a unei vieţi omeneşti. Chiar dacă se desfăşoară în condiţii legale, în cabinete medicale, cu igienă şi tehnologie performantă, avortul nu este lipsit de consecinţe şi de complicaţii medicale. Aş nota o consecinţă pe termen lung a avortului la cerere, şi anume cancerul. Un studiu efectuat în China a arătat legătura strânsă dintre numărul de avorturi efectuate şi riscul de cancer la sân“, spune medicul Loredana Lar. Conferinţa a fost întregită de un recital de pricesne, susţinut de cunoscuta cântăreaţă Paula Seling, care a primit din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului o diplomă de „Aleasă cinstire“.
Marşul pentru Viaţă
Azi, 21 martie, în mai multe oraşe din ţară au loc numeroase manifestări grupate sub genericul „Marşul pentru Viaţă“, organizate de mai multe asociaţii laice şi religioase. Scopul principal al acţiunii este susţinerea dreptului la viaţă pentru toate fiinţele umane începând cu momentul concepţiei şi până la moartea naturală. Manifestarea este o afirmare a familiei tradiţionale şi a valorilor acesteia, care sunt temelia unei societăţi solide şi sănătoase.
La Cluj-Napoca, acţiunea începe la ora 11.00, în Piaţa Uniri, cu o rugăciune. La acest marş sunt chemaţi să participe copii, tineri, studenţi, adulţi şi familii, toţi cei care cred că avortul, în toate formele lui, este o fărădelege în faţa lui Dumnezeu şi o pierdere a vieţii, şi vor să fie glasul celor peste 400 de copii avortaţi zilnic în România, dintre care 16 numai în Cluj-Napoca.