Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat în seara zilei de 17 aprilie 2013, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, Denia Canonului cel Mare.
Numeroşi credincioşi ieşeni au participat miercuri seara, de la ora 18:00, în Catedrala mitropolitană din Iaşi, la Denia Canonului cel Mare, oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În cadrul Deniei Canonului cel Mare s-a citit şi Viaţa Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, IPS Teofan a vorbit despre scopul Canonului Sfântului Andrei Criteanul, făcând referire la viaţa Sfintei Maria Egipteanca: „Mulţumim lui Dumnezeu, iubiţi părinţi şi iubiţi credincioşi, pentru această seară de har şi de binecuvântare, dăruită nouă în săptămâna a cincea a Postului Mare. Cântare lungă, obositoare pentru trupurile noastre, dar deopotrivă scurtă vizavi de ceea ce ar trebui să împlinim şi, în tot cazul, odihnitoare pentru pacea sufletului, Canonul Sfântului Andrei Criteanul ne-a ajutat în această seară să înţelegem taina vieţii Sfintei Maria Egipteanca şi taina tinereţii ei celei rătăcite, dar mai ales taina întoarcerii ei de la viaţa de păcat şi rană la viaţa de iertare şi de tămăduire, prin rugăciunile Maicii Domnului şi cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci. Biserica a ales în aceste momente ca pe undele cele binecuvântate ale Canonului cel Mare sufletul credinciosului să se apropie de sufletul Mariei Egipteanca, pentru a cunoaşte în sine drama cea mare a păcatului, rana cea adâncă a fărădelegii, şi să nu deznădăjduiască văzând acestea, ci să se arunce la pământ, să ceară milostivire Celui Preaînalt. «Dezbrăcatu-m-am de Dumnezeu», rosteşte Canonul Sfântului Andrei Criteanul, «rănitu-m-am cu patima fărădelegilor» şi «cheltuit-am bogăţia sufletului meu», continuă cântarea, toate acestea ca o recunoaştere a stării de păcat. În acelaşi timp, însă, sufletul omului, prin rugăciune, se adresează lui Dumnezeu pe care-L recunoaşte «negrabnic la mânie şi grabnic la iertare», «Cel ce loveşte cu mila şi se milostiveşte fierbinte»“.
Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe şi cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, cu 250 de strofe sau tropare.