În anul 2012, activitatea Sectorului Cimitire, monumente şi servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureştilor s-a concentrat pe administrarea eficientă şi responsabilă a cimitirelor parohiale aflate în proprietatea şi folosinţa unităţilor de cult de sub jurisdicţia canonică şi administrativă a Arhiepiscopiei Bucureştilor, înfiinţarea de noi cimitire parohiale sau eparhiale, coordonarea preoţilor de caritate din cimitirele de stat, precum şi supravegherea activităţilor economice complementare.
Sectorul Cimitire, monumente şi servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureştilor administrează cele 542 de cimitire parohiale şi mănăstireşti: 66 în mediul urban, 463 în mediul rural şi 13 cimitire mănăstireşti. Imediat după înfiinţarea sa în ianuarie anul trecut, s-a început inspectarea cimitirelor parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, pentru identificarea neregulilor şi a problemelor existente, ocazie cu care s-au trasat noi sarcini şi direcţii de activitate. Astfel, până la finalul anului, au fost efectuate 59 de inspecţii şi cercetări pe teren. De asemenea, s-au înfiinţat trei cimitire parohiale (Parohia Bobolia, Parohia Mislea, ambele în Protoieria Câmpina, precum şi Parohia Gura Vitioarei din Protoieria Vălenii de Munte); s-au extins cimitirele Dobroeşti din Protoieria Ilfov-Sud şi Mâneciu Pământeni din Protoieria Vălenii de Munte; s-a clarificat regimul juridic al terenului cimitirului parohial Chitila şi s-au început demersurile pentru înfiinţarea unui nou cimitir eparhial pe terenul proprietate a Paraclisului patriarhal „Domniţa Bălaşa“, situat pe Calea Dudeşti, F.N., sector 3, Bucureşti. În paralel, s-au purtat discuţii cu preoţi din Administraţia eparhială şi de la parohii, în vederea identificării de terenuri pe care să se amenajeze noi cimitire. A fost acordată atenţie în mod deosebit ci-mitirelor parohiale mari din Capitală şi din judeţul Ilfov şi s-a implementat un proiect-pilot ce constă din asigurarea unor servicii de calitate: lucrări construcţii, curăţenie şi pază.
În primele 11 luni de activitate, Sectorul Cimitire, monumente şi servicii funerare a analizat şi a soluţionat un număr de 249 de temeiuri, ce au fost prezentate în şedinţele Permanenţelor Consiliului eparhial. Având în vedere practica necanonică a incinerării morţilor, Sectorul Cimitire, monumente şi servicii funerare a redactat şi a trimis către Cancelaria Sfântului Sinod un proiect de text, care a fost dezbătut şi aprobat în şedinţa Sfântului Sinod prin Hotărârea nr. 4529/05.07.2012. S-au trimis, de asemenea, către Cancelaria Sfântului Sinod, propunerile privind modificările ce trebuie aduse Regulamentului pentru administrarea cimitirelor parohiale şi mănăstireşti de pe cuprinsul Patriarhiei Române, în conformitate cu contextul actual economic, legislativ şi social. Prin înlocuirea Ordinului circular nr. 2007/2007 cu Ordinul 6767/21.06.2012, ce stabileşte contribuţiile pentru concesionarea locurilor de înmormântare, precum şi contravaloarea celorlalte lucrări şi servicii funerare din cimitirele parohiale şi mănăstireşti, administrarea cimitirelor a devenit mai transparentă.