De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O atenţie sporită lucrării misionare a Bisericii
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" a Universităţii din Bucureşti găzduieşte în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie cea de-a patra consfătuire Orthodox Mission Network, întâlnire desfăşurată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sub patronajul Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Scopul întâlnirii este de a aduce laolaltă preoţi, profesori de misiologie şi misionari activi în diverse organizaţii sau reprezentând Biserici Ortodoxe implicate în acţiuni misionare atât în interior, cât şi în exterior, pentru aducerea la dreapta credinţă a celor care încă nu au auzit de Evanghelia mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos. La consfătuire participă aproximativ 20 de invitaţi din Belarus, Bulgaria, Rusia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Finlanda, Grecia, Germania, Albania şi România. Ieri, în deschiderea sesiunii de lucru, desfăşurată în Sala "Consiliu" a facultăţii, participanţii au fost întâmpinaţi de părintele Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul", care a vorbit despre instituţie şi despre importanţa misiunii în Biserică. "Considerăm că lumea de astăzi aşteaptă mai mult de la Biserică decât înainte, şi de aceea şi clericii, şi mirenii trebuie să fie mai implicaţi în misiunea Bisericii. Chiar părintele Dumitru Stăniloae, spre sfârşitul vieţii, afirma că ar fi simţit nevoia să scrie mai mult în studiile sale dogmatice despre lucrarea misionară a Bisericii, pentru că Biserica şi teologia ortodoxă au mai multe de spus despre această lucrare", a subliniat părintele decan Ştefan Buchiu. După cum a declarat părintele David Pestroiu, consilier în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în aceste câteva zile se vor discuta aspecte legate de munca practică a misionarilor, despre modul în care sunt aflaţi şi aduşi în Biserică cei care nu sunt creştini şi elemente legate de misiunea internă axată pe cunoaşterea şi preîntâmpinarea acelor fenomene îngrijorătoare ale postmodernităţii, cum ar fi secularismul, ateismul, indiferenţa religioasă, nihilismul. "Astfel, încercăm să ne concentrăm mai mult atenţia asupra fiilor Bisericii, pentru ca ei să devină creştini adevăraţi şi lucrători ai poruncilor lui Dumnezeu. De asemenea, se are în vedere şi dimensiunea defensivă a strategiei misionare vizând cunoaşterea şi apărarea dreptei credinţe în faţa prozelitismului practicat de unele noi mişcări religioase, secte şi grupări care confundă misiunea cu un marketing religios, născut din dorinţa de a câştiga adepţi cu orice preţ", a mai spus părintele consilier David Pestroiu. Spre seară, participanţii au vizitat Parohia "Sfântul Haralambie" - Flămânda, păstorită de părintele Pestroiu, unde au putut vedea, prin centrul de tip after-school care funcţionează acolo, cum se implică Biserica în plan misionar, venind în întâmpinarea unei cerinţe reale a societăţii româneşti contemporane. Astăzi, organizatorii le-au pregătit o altă vizită, la Parohia "Sfântul Antonie" - Titan, unde va avea loc primirea participanţilor, după obiceiul românesc, cu pâine şi sare, şi vor putea urmări activităţile misionare desfăşurate în cadrul comunităţii parohiale.