Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
O bijuterie de artă arhitecturală moldovenească în inima Capitalei
Ctitorie a regelui Carol I, Biserica Bărbătescu Nou, cunoscută şi sub denumirea "Cuţitul de argint", se îmbracă astăzi în haine de sărbătoare, cu prilejul prăznuirii hramului.
Există o frumoasă şi înţeleaptă tradiţie la români, ca la momentele aniversare să se aducă mulţumire lui Dumnezeu pentru toate bucuriile, dar şi încercările din timpul vieţii. Această rânduială, firească pe atunci, a împlinit-o şi regele Carol I, care a înălţat un altar Preasfintei Treimi, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie, 25 de ani de la proclamarea regatului şi 1.800 de ani de la formarea provinciei romane Dacia. Pentru înălţarea lăcaşului Domnului a fost rânduit renumitul arhitect Nicolae Ghica-Budeşti, promotorul renaşterii vechii arhitecturi româneşti, care, alături de dr. C. I. Istrate, a ales ca model pentru noul lăcaş de cult Biserica "Sfântul Nicolae-Domnesc" din Iaşi, pe care voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, de asemenea, a ridicat-o drept mulţumire pentru o victorie împotriva cazacilor care cotropiseră pământul Moldovei. "Biserica Bărbătescu Nou a fost construită într-un timp record, în numai un an, în dealul Filaret, lângă parcul ce poartă numele ctitorului lăcaşului de cult, regele Carol I, într-un moment important al istoriei naţionale, cu prilejul Expoziţiei Naţionale Jubiliare. Această biserică din centrul Capitalei este un important monument de artă, dar şi un simbol al unităţii poporului român, fiind o biserică moldovenească în centrul Bucureştiului, iar semnul văzut al acestei înfrăţiri se află pe uşa de la intrare, pe care s-au sculptat cele două steme ale Ţărilor Româneşti: vulturul cu crucea în cioc şi capul de zimbru", ne-a declarat preot paroh Gheorghe Popa.
Lăcaşul de cult a fost la un pas de demolare din cauza sistematizării de prin anii â60 a parcului Carol, dat fiind trecutul lui regalist, dar, mai târziu, regimul comunist şi-a împlântat lancea în trupul lui Hristos, când anumite persoane au dat foc altarului, iar pictura originală a artistului Costin Petrescu a fost distrusă în totalitate. Cu toate acestea, biserica de pe strada Cuţitul de Argint a fost repictată în stil neobizantin prin anii 1992-1993, datorită eforturilor preotului Ion Turcu şi pictorilor Dumitru Bănică şi Gheorghe Bandoc.
De-a lungul timpului, la această biserică au slujit personalităţi marcante ale Bisericii noastre, precum Ioan Hagiu, Dumitru Fecioru, Ioan Mircea, Bibicu Tănase, astfel că atât conservarea monumentului de artă ecleziastic, cât şi zestrea spirituală îi cheamă pe actualii slujitori: pr. paroh Gheorghe Popa, pr. Irineu Lăzărescu, pr. Mihai David şi diac. Ioan Milea, la o responsabilitate şi mai mare. "Pentru viitor dorim să demarăm lucrările de restaurare pentru a păstra ceea ce înaintaşii noştri au realizat şi, de asemenea, să intensificăm viaţa spirituală a enoriaşilor noştri, în special a tinerilor", a mai spus parohul Bisericii Bărbătescu Nou.
Pentru această zi de sărbătorire a hramului, biserica este împodobită cu veşminte şi acoperăminte noi, iar după Sfânta Liturghie se va oficia slujba Parastasului pentru ctitori şi se va oferi hrană pentru cei nevoiaşi.