De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O biserică a demnităţii aviaţiei
O nouă biserică ridicată în memoria eroilor aviatori a fost târnosită ieri în Capitală. Lăcaşul de cult, aflat în incinta Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, a fost sfinţit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, primind ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti, şi pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei.
Construcţia bisericii a durat aproape doi ani şi jumătate şi a început în toamna anului 2009, sub coordonarea preotului militar Nicu George Manea şi cu sprijinul mai multor cadre militare şi credincioşi. Ieri, rodul muncii lor a fost încununat prin slujba de sfinţire a lăcaşului de rugăciune. În cuvântul de învăţătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat semnificaţiile slujbei de târnosire, evidenţiind totodată şi specificul aparte al noii biserici: "Biserica aceasta este unică în felul ei prin faptul că a fost zidită într-un muzeu: Muzeul Naţional al Aviaţiei Române. Este o biserică ridicată în memoria tuturor eroilor aviatori din cele două războaie mondiale şi a celor care şi-au jertfit viaţa după perioada respectivă. Este o biserică a recunoştinţei, a pomenirii, a comemorării şi a comuniunii prin rugăciune, o biserică a demnităţii aviaţiei, care nu uită pe cei ce s-au jertfit la datorie. Prin construcţia ei, ea are o legătură foarte interesantă cu cerul, după cum şi aviatorii au o legătură cu cerul în mod deosebit; sunt fascinaţi de frumuseţea cerului, aşa după cum un om rugător este fascinat de Împărăţia cerurilor din interiorul sufletului, care aduce pace şi multă bucurie". Preafericirea Sa a explicat, în continuare, că această legătură a bisericii proaspăt sfinţite cu cerul se vede în faptul că este construită din copaci, care toată viaţa lor au căutat cerul: stejarul, ca simbol foarte precis al luptătorului învingător, şi bradul, ca simbol al dorinţei de elevaţie spirituală. "Biserica pe care am sfinţit-o astăzi este un simbol al căutării cerului, dar şi a înfigerii profunde în pământul ţării", a spus Patriarhul nostru. La finalul slujbei de sfinţire, preotul paroh Nicu George Manea a fost hirotesit iconom stavrofor, iar cadrele militare şi credincioşii care au contribuit la ridicarea sfântului lăcaş au primit Diploma de onoare "Sfântul Apostol Andrei". Patriarhul României a mai dăruit pentru biserică o cruce de binecuvântare şi un set de cărţi de cult. Preotul paroh i-a dăruit Patriarhului Daniel, din partea preoţilor militari ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti. Generalul dr. Fănică Cârnu i-a dăruit Patriarhului Bisericii noastre o plachetă cu stema Forţelor Aeriene Române.