În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
O biserică românească va fi construită în Viena
Miercuri, 14 iunie 2017, a avut loc la Viena semnarea contractului de cumpărare a terenului pe care va fi construită o nouă biserică pentru comunitatea ortodoxă română din capitala Austriei.
Ziua de 14 iunie 2017 va rămâne scrisă în istoria comunității românești din Viena, pentru că este o zi de bucurie şi de împlinire. „Ne bucurăm pentru că am putut semna în faţa avocaților și a notarului contractul de cumpărare a pământului pe care vom ridica o nouă biserică românească în Viena. Este cu adevărat o bucurie şi o împlinire, pentru că acest moment vine după 4 ani de întâlniri regulate cu autorităţile vieneze, de stăruinţe, de cereri, de justificări, după 4 ani de răbdare şi speranţă şi de aceea ne bucurăm astăzi împreună cu credincioşii comunităţii, care s-au rugat permanent mai ales prin citirea Psaltirii, ne-au încurajat şi au adus şi jertfa lor materială lună de lună în contul deschis pentru zidire”, a declarat părintele Emanuel Nuțu, parohul comunității ortodoxe române din Viena.
„În primăvara anului 2013, având binecuvântarea IPS Părinte Serafim, Arhiepiscopul Austriei, Germaniei și Luxemburgului și Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, înţelept sfătuitor şi de mare sprijin în tot acest timp, prezent la întâlnirile oficiale ori de câte ori situația a cerut-o şi alături de un bun prieten al comunităţii, un austriac convertit la Ortodoxie, Josef Klein, fost director în Compania Căilor Ferate Austriece, şi cei doi arhitecți, Georg Baldas şi soţia dumnealui, arhit. Mihaela Ionescu, am început acest demers şi am găsit foarte multă deschidere din partea celor care conduc oraşul Viena.
Primarul sectorului 2 de atunci, Karlheinz Hora, a fost foarte deschis acestui proiect, încântat fiind de arhitectura și pictura viitoarei biserici, la fel și înalții funcționari din cadrul Primăriei Generale, care și-au dat acordul și au aprobat toate cerințele speciale necesare construirii unei biserici, astfel încât astăzi ne găsim în momentul semnării contractului de cumpărare a 884 metri pătrați în apropierea bine-cunoscutului parc Prater, pentru o sumă modică, având în vedere că în această zonă centrală, un metru pătrat de teren costă mii de euro.
Suntem recunoscători autorităților orașului Viena și tuturor românilor care au ajutat și ajută mai departe, punând lună de lună în contul deschis pentru zidire jertfa lor, dar și rugăciunea, pentru că de aproape 4 ani, Psaltirea este citită zilnic în vederea împlinirii acestui gând”, a mai adăugat părintele Nuțu.
În primăvara anului viitor, 2018, vor începe lucrările de zidire efectivă a bisericii, an care aminteşte de Marea Unire. Biserica va fi pictată și în exterior, asemenea mănăstirilor ștefaniene, tocmai pentru a fi o chemare permanentă prin pictură la redescoperirea sensului divin al vieții, la căutarea iubirii dumnezeiești și, nu în ultimul rând, un memento mori, pentru că va fi așezată scena Judecății de Apoi într-un loc foarte vizibil.