De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
O biserică şi două centre misionare noi
Un dineu caritabil pentru sprijinirea proiectelor Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a avut loc joi, 20 septembrie, la Bistriţa, în prezenţa IPS Mitropolit Andrei. De asemenea, ierarhul, aflat într-o vizită pastorală în Parohia Cojocna, a discutat despre ridicarea unei biserici în incinta Băilor de la Cojocna, precum şi a unui centru social-misionar pentru persoanele de etnie romă.
În cadrul evenimentului care a avut loc la Bistriţa a fost prezentat proiectul Centrului de tineret "Părintele profesor Ioan Bunea", ce va fi ridicat în apropierea bisericii din Sângeorz-Băi. La eveniment a fost prezent Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, preoţi din toate parohiile ortodoxe bistriţene, primari, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii publice şi politicieni. Centrul misionar pentru tineret "Preot Ioan Bunea" va găzdui tabere pentru tineri, manifestări şi evenimente socio-culturale, cum ar fi conferinţe şi cercuri pedagogice. Centrul misionar va avea aproximativ 60 de locuri de cazare, bucătărie, sală de mese, o bibliotecă, o sală multifuncţională cu foaier, suprafaţa construită depăşind 1.000 de metri pătraţi. Costurile estimate pentru finalizare se ridică la peste 500.000 de euro, fonduri ce vor fi strânse din donaţii şi alocări bugetare. Piatra de temelie a centrului a fost aşezată în primăvara acestui an de IPS Mitropolit Andrei, după cum a precizat coordonatorul centrului, pr. Tudor Mudure. IPS Mitropolit Andrei a subliniat importanţa acestui centru pentru educarea viitoarei generaţii, spunând că aceştia au nevoie atât de activităţi educative, cât şi spirituale, pentru a se forma. De asemenea, IPS Andrei a prezentat şi alte proiecte sociale şi misionare ale Arhiepiscopiei Clujului, finalizate sau aflate în curs de derulare. Publicul prezent la eveniment a audiat un concert susţinut de Corala "Psalmodia Transylvanica" a Arhiepiscopiei Clujului, dirijată de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Centru social şi biserică nouă la Cojocna IPS Mitropolit Andrei s-a aflat joi, 20 septembrie, într-o vizită pastorală în Parohia Cojocna, din Protopopiatul Cluj I, unde s-a întâlnit cu pr. paroh, Georgel Rednic, şi cu primarul Ioan Şerban, pentru a discuta posibilitatea implementării în această zonă a două proiecte. Primul proiect se referă la construirea unei biserici în incinta Băilor de la Cojocna. Acest nou lăcaş de cult va fi realizat pe un teren aflat în proprietatea primăriei şi va deservi credincioşii care vor veni în staţiune. Al doilea proiect discutat în cadrul vizitei pastorale s-a referit la ridicarea unui centru social-misionar care să vină în sprijinul persoanelor de etnie romă şi nu numai, după cum a menţionat pr. Georgel Rednic. În urma vizitei pastorale a IPS Mitropolit Andrei în Parohia Cojocna, primarul localităţii, Ioan Şerban, a declarat că va ajuta Arhiepiscopia Clujului în realizarea celor două proiecte prin punerea la dispoziţie a terenurilor pe care să fie construite cele două clădiri.