În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„O cântare înălţătoare creează o atmosferă de bucurie“
La Casa de Cultură din Vaslui va avea loc joi, 26 decembrie 2013, de la ora 15:00, lansarea CD-ului „Sfânta Liturghie arhierească a Sfântului Ioan Gură de Aur“ şi a CD-ului „Colinde vechi la timpuri noi“. Cele două discuri ale Corului „Dignus est“ al preoţilor din Eparhia Huşilor au apărut cu binecuvântarea şi la iniţiativa Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor. Evenimentul va avea loc cu prilejul concertului de colinde al Episcopiei Huşilor. Mai multe amănunte despre înfiinţarea coralei preoţeşti a Episcopiei Huşilor ne-a oferit Preasfinţitul Corneliu, în interviul următor.
Preasfinţia Voastră, de ce a fost necesară înfiinţarea de coruri preoţeşti şi care este impactul misionar al acestora?
Muzica este o artă divină care înalţă sufletul şi în acelaşi timp dă putere omului, celui care o ascultă sau celui care o interpretează, de a avea o viaţă armonioasă şi în acelaşi timp o viaţă disciplinată. A interpreta o bucată muzicală presupune efort, cu atât mai mult a interpreta un psalm sau un cântec care înalţă sufletul în bisericile noastre. De aceea, este firesc ca o episcopie sau un protopopiat să aibă un cor al preoţilor, pentru că marea majoritate a preoţilor care au absolvit un seminar teologic sau o facultate de teologie au cunoştinţe muzicale temeinice. Întotdeauna repetiţia face pe magistru şi este necesar ca performanţele să se realizeze doar printr-o muncă asiduă. În acest sens, în Episcopia Huşilor, au luat fiinţă corul Protopopiatului Vaslui şi corul Protopopiatului Bârlad. Fostul cor al Protopopiatului Vaslui a devenit corul oficial al Episcopiei Huşilor, pe care l-am intitulat „Dignus est“ (Vrednic este). În fiecare săptămână, preoţii îşi sacrifică din timp câte trei ore pentru repetiţii şi pentru a interpreta cele mai frumoase cântări şi cele mai cunoscute colinde, care nu trebuie să dispară din tezaurul nostru muzical şi liturgic.
Recent a apărut un CD cu Sfânta Liturghie arhierească a Sfântului Ioan Gură de Aur, răspunsurile fiind date de către Corala preoţilor Episcopiei Huşilor „Dignus est“, dirijată de părintele profesor Adrian Buimac. De ce s-a considerat ca fiind necesară apariţia unui astfel de CD?
Ne-am gândit adesea că pierdem foarte mult timp în maşinile noastre, în mijloacele de transport în comun, acasă chiar, mai ales astăzi, când omenirea se află într-o continuă mişcare. O cântare înălţătoare, Sfânta Liturghie sau colindele noastre, când sunt ascultate, sunt cele care creează o atmosferă de bucurie, de pace şi de linişte. În al doilea rând, este un mijloc misionar prin care cuvântul lui Dumnezeu se face auzit şi roditor în viaţa, în inimile şi în sufletele celor care îl caută pe Dumnezeu şi care doresc întâlnirea personală şi directă cu El. În al treilea rând, corala Episcopiei Huşilor a început să dea roade după o muncă continuă şi încununarea acestei munci a fost apariţia şi editarea acestui CD cu Sfânta Liturghie. Înainte de sfintele sărbători va apărea şi un CD care cuprinde colindele noastre sfinte, care vestesc Naşterea şi venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos, prin cuvânt şi prin melodie atât de înălţătoare pentru suflet şi pentru mintea noastră.
Rolul muzicii în cult
Preasfinţia Voastră, care este rolul muzicii în cult?
Încă din perioada iudaică, a legii Vechiului Testament, în Templul din Ierusalim, existau cântăreţi împărţiţi în două grupuri, care intonau psalmii şi care imitau cetele îngerilor. Într-o lucrare despre muzică, Fericitul Augustin a spus următoarele cuvinte: „Învaţă, omule, să cânţi, că nu ştiu ce vor face îngerii cu tine când vei ajunge în mijlocul lor“. Îndemnul psalmistului David, „Lăudaţi pe Domnul toţi îngerii Lui, laudaţi-L pe El cu toate puterile Lui, lăudaţi-L pe el toate făpturile Lui“, este un imbold că rugăciunea noastră poate fi şi cântată. Avem „Tatăl nostru“ pe care îl cântă întreaga Biserică, sau răspunsurile de la Sfânta Liturghie. Faptul că noi cântăm în timpul sfintelor slujbe înseamnă bucuria întâlnirii cu Dumnezeu. Un sentiment de bucurie se exprimă prin cântec, prin zâmbet, iar un rol determinant în slujbele noastre liturgice îl au cântările noastre sfinte, care sunt armonizate. Avm muzica bizantină care este o muzică meditativă, care exprimă învăţătura credinţei noastre creştin-ortodoxe, dar avem şi muzica corală care este la fel de înălţătoare. Rolul muzicii în cultul nostru nu este doar duhovnicesc, ci şi educativ, pentru că cine ascultă sau cine cântă nu poate rămâne în starea cu care intră în biserică, ci este scos din starea lui şi transpus într-o altă lume, într-o lume nepieritoare în care Dumnezeu domneşte peste toţi cu puterea dragostei şi a iertării. De aceea, compozitorii şi cei care şi-au închinat viaţa înfrumuseţării slujbelor noastre sfinte au luat tot din Psalmii Vechiului Testament, „Cânta-voi Domnului în viaţa mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi“. Muzica şi interpretarea ei nu poate fi decât un prilej de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi în acelaşi timp de rugăciune, ca El să îndrepteze şi să împlinească în viaţa noastră toate cele de care este atâta nevoie.