Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
O carte eveniment: „Ești ceea ce trăiești”
„Ești ceea ce trăiești. Câteva date recente din neuroștiințe și experiențele duhovnicești ale Filocaliei”, cel mai recent volum semnat de părintele diacon Adrian Sorin Mihalache, se constituie într-un inedit eveniment editorial în cultura românească. Demersul autorului ne ajută să înțelegem că atât cercetările din domeniul neuroștiințelor, cât și învățăturile Sfinților Părinți reflectă, în mod unitar, realitatea complexă, profundă și unică a creației lui Dumnezeu, precum și implicațiile ei în viața concretă, de zi cu zi, a omului și a societății în care acesta trăiește.
Volumul părintelui diacon Adrian Sorin Mihalache, licențiat în matematică și teologie, slujitor al Altarului și al catedrei universitare, doctor în filosofie și doctorand în neuroștiințe la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, lansat recent de Editura „Trinitas”, însumează texte care au fost publicate în perioada 2011-2016 în „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române. Conținutul lucrării este structurat pe șase capitole: Viața spirituală și provocările societății de consum; Valoarea afecțiunii materne; Viața în societatea contemporană; Viața lăuntrică și înnoirea vieții; Starea de bine. Considerații teologice și explorări neuroștiințifice; Taina Persoanei. Provocări de ultimă oră pentru neuroștiințele vieții spirituale și posibile răspunsuri filocalice cu valențe terapeutice.
Semnificații și mesaje
Semnificațiile și mesajele acestei lucrări, extrem de dense, specializate, profunde și complexe, aduc în atenția marelui public distorsiunile și modalitățile prin care societatea actuală secularizată promovează confuzii, ascunde, înlocuiește sau deformează sistemele de referință naturale în plan existențial, încercând să creeze o fractură ireversibilă între credința în Dumnezeu și știință. Dar înțelegerea modului subtil de funcționare a creierului și a minții umane, spre exemplu, dimpreună și în corelare cu prospețimea și exactitatea învățăturii Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe, ne face să redescoperim astăzi, în adevărata lor lumină, valorile cunoașterii prin credință, modul de viață normal, practic, de raportare, ca existență, la lucrarea lui Dumnezeu. „Neuroștiințele au devenit, prin toate acestea, unul dintre avocații cei mai convingători ai vieții spirituale, consolidând deschiderea științei față de filosofie și teologie”, spune autorul în Introducere, analizând concret „unele trăsături ale culturii recente (mass-media, consumerismul, mediul competițional) și unele efecte pe care acestea le-ar putea avea asupra dispozițiilor persoanei, urmărindu-se în toate acestea elementele care prezintă importanță pentru viața duhovnicească: atenția față de sine, smerenia, tăcerea, experiența compasiunii, privegherea”.
Realitatea unică a creației
Încheiem succinta noastră prezentare concluzionând, cu prof. dr. Ovidiu-Alexandru Băjenaru, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, care semnează postfața volumului: „Citirea și înțelegerea textelor fundamentale ale Ortodoxiei în paralel cu înțelegerea datelor pe care neuroștiințele ni le descoperă asupra structurilor și mecanismelor creierului, minții sau sufletului omenesc, nu numai că ne oferă o confirmare a adevărului unic privitor la existența umană, dar ne ajută să înțelegem într-o manieră unitară... realitatea unică a Creației lui Dumnezeu. Cartea părintelui Adrian Sorin Mihalache este un model de prezentare a acestei realități unice, care în același timp atrage atenția asupra «capcanelor» spre care, cu relativă ușurință, suntem atrași în zilele noastre, prin tratări deformate, pseudoștiințifice, bazate pe cultivarea egoismului și a plăcerii, într-o societate în care se încearcă răsturnarea valorilor fundamentale ale omenirii.”