Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O delegaţie a Comisiei Europene în vizită la Patriarhia Română
O delegaţie a Comisiei Europene, condusă de doamna Corina Creţu, comisar european pentru politica regională, a vizitat ieri, 8 mai, Palatul Patriarhiei din Bucureşti. În continuare, Corina Creţu a avut o întrevedere cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia s-a discutat despre accesarea fondurilor europene pentru monumentele istorice bisericeşti, evidenţiindu-se faptul că, la ora actuală, din partea unităţilor eclesiale sunt depuse proiecte pentru mai mult de 100 de monumente istorice bisericeşti.
La Palatul Patriarhiei, membrii delegaţiei Comisiei Europene au fost întâmpinaţi de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care le-a prezentat un scurt istoric al edificiului, insistând asupra lucrărilor de consolidare şi restaurare ce s-au făcut cu fonduri europene.
Corina Creţu, comisar european pentru politica regională, a felicitat Patriarhia Română, Secretariatul de Stat pentru Culte, precum şi pe toţi cei care au contribuit la realizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Palatului Patriarhiei, un important monument cultural din România. „În acest proiect european, Uniunea Europeană a investit 19 milioane de euro, cea mai importantă investiţie culturală în România, de când această ţară a intrat în Uniunea Europeană. Din acest punct de vedere, pentru mine este şi o vizită de suflet, pentru că eu am fost jurnalistă la începutul carierei mele şi am fost acreditată aici, în această clădire, unde a funcţionat Parlamentul României după 1990. Am asistat la momente care, practic, rămân în istoria României: primul Parlament democratic ales în România; apoi a fost acel moment convulsiv, tensionat, când minerii au invadat Palatul Parlamentului de atunci etc. În 1996 s-a făcut un act de dreptate şi această clădire a intrat în posesia Bisericii Ortodoxe Române. Din anul 2010 a intrat în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române şi acest lucru a făcut posibil ca Patriarhia Română să poată aplica pentru fonduri europene”, ne-a declarat Corina Creţu, comisar european pentru politica regională.
În cadrul întrevederii cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au fost scoase în evidenţă posibilităţile unei simplificări a legislaţiei, pentru ca fondurile europene alocate conservării şi consolidării patrimoniului cultural să poată fi accesate mai uşor. De asemenea, a fost adusă în discuţie şi problema consolidării locaşurior de cult din mediul rural, prin Programul Operaţional Regional.
„Această lucrare deosebită este, după cum spunea şi Părintele Patriarh Daniel, cea mai mare lucrare din sud-estul Europei, făcută pe bani europeni şi intrată în circuitul turistic. Am vorbit cu Preafericirea Sa despre posibilităţile care există în viitor în ceea ce priveşte simplificarea legislaţiei, pentru accesarea mai rapidă a fondurilor europene alocate conservării şi consolidării patrimoniului cultural. I-am spus Preafericirii Sale că, în calitatea mea de comisar european, este datoria mea, în orice ţară, să acţionez ca un facilitator. Cred că s-au făcut foarte multe lucruri şi am înţeles că este o listă de proiecte deja mature, care pot fi implementate până în anul 2020. Majoritatea sunt în Moldova, unde sunt cele mai multe necesităţi, pentru că acolo sunt biserici foarte vechi, de pe timpul lui Ştefan cel Mare, care sigur că trebuie consolidate. Conservarea patrimoniului cultural este una din priorităţile noastre. Am mai discutat cu Preafericirea Sa şi despre consolidarea bisericilor din mediul rural. Voi vorbi cu doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, să ia în considerare punctul de vedere al Patriarhiei Române, ca bisericile din mediul rural să poată fi consolidate nu doar din fonduri de dezvoltare rurală, ci prin Programul Operaţional Regional. Aceasta este solicitarea Patriarhiei Române adresată Guvernului României, iar Guvernul o are în analiză”, ne-a mai declarat comisarul european Corina Creţu.
La final, Corina Creţu s-a închinat în Catedrala Patriarhală la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, și la moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Din delegaţia care a vizitat ieri Palatul Patriarhiei au făcut parte: Corina Creţu, comisar european pentru politica regională; Victor Opaschi, secretar de stat, Secretariatul de Stat pentru Culte; Angela Cristea, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România; Ioana Rus, șefa de cabinet a doamnei comisar Corina Creţu; Iulia Badea-Gueritee, ofiţer de presă, Reprezentanţa CE în România, şi Monica Loloiu, consilier al Raportorului Politic, Reprezentanţa CE în România.