În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
O expoziţie pentru Sfântul Constantin cel Mare
Autorităţile din Milano au organizat o expoziţie în cinstea Sfântului Împărat Constantin, în Palatul regal din Milano, care va rămâne deschisă până în martie 2013.
Muzeul diocezan din Milano, sprijinit de mai multe alte autorităţi centrale şi locale (Primăria oraşului Milano, Palatul regal şi Editura Electa, în colaborare cu Ministerul pentru Bunuri şi Activităţi Culturale din Italia, dar şi Arhiepiscopia Romano-Catolică de Milano, sub înaltul patronaj al preşedintelui republicii italiene şi a Secretariatului de Stat al Vaticanului), a inaugurat la 25 octombrie 2012 o expoziţie în amintirea edictului de toleranţă dat de Sfântul Constantin cel Mare pentru libertatea creştinismului. Expoziţia cu titlul "Costantino 313 d.C." este găzduită de Palatul regal şi va rămâne deschisă publicului până la data de 17 martie 2013, după care se va muta la Roma până în luna septembrie 2013. Această expoziţie celebrează cel de-al 17-lea centenar al edictului de la Milano. Organizatorii expoziţiei şi-au propus, printre altele, să readucă în centrul atenţiei importanţa avută de oraşul Milano în secolul al IV-lea, în plin proces de unificare a Europei, dar şi să scoată în evidenţă nivelul cultural şi artistic atins de Imperiul roman în epoca lui Constantin cel Mare. Cele cinci secţiuni ale expoziţiei ilustrează importanţa oraşului Milano ca şi centru imperial, în secolul al IV-lea, transformarea imperiului operată de către Constantin prin politica sa religioasă, de la ultimele persecuţii până la decretarea creştinismului ca religie permisă (religio licita) sub semnul monogramei lui Hristos şi răspândirea acestui semn, reprezentat pe monede, pe obiecte preţioase, dar şi de uz obişnuit, în întregul Imperiu roman. Urmează o secţiune dedicată mărturiilor figurative păgâne ale epocii constantiniene care demonstrează climatul de toleranţă culturală manifestată şi dorită de împărat. În cadrul acestei secţiuni pot fi analizate şi anumite obiecte de cult folosite de către religiile de mistere, între care poate cel mai cunoscut este cel al lui Mitra. Cu o atenţie particulară sunt prezentaţi în cadrul expoziţiei şi principalii protagonişti ai lumii lui Constantin: armata, cu o prezentare fascinantă a armelor cavaleriei imperiale, Biserica, cu primele lăcaşuri de cult ale creştinismului oficial, curtea imperială documentată cu o galerie de portrete imperiale şi de splendide obiecte de artă, toate încercând să restituie realitatea acelei epoci. Expoziţia se încheie cu o secţiune spectaculoasă dedicată figurii de o mare modernitate a Elenei, ca împărăteasă şi sfântă. Aici sunt reprezentate figura sa, eforturile sale depuse pentru răspândirea creştinismului, călătoriile pe care le-a întreprins pentru a găsi Sfânta Cruce şi faima sa în epoca modernă, toate exprimate prin statui, obiecte rafinate, desene şi picturi. Mai multe informaţii despre expoziţie se găsesc şi pe site-ul inaugurat special pentru acest eveniment: mostracostantino.it.