Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă acțiune umanitară în orașul Mizil
Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Români, filiala Mizil, județul Prahova, susține de mai mulți ani activitatea Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești, organizând colecte de sânge la un interval de câteva luni. Cea mai recentă acțiune de donare de sânge s-a desfășurat joi, 30 septembrie, la Casa de Cultură din Mizil, unde peste 100 de oameni generoși, chemați de preotul Alexandru Croitoru, președintele LTCOR Mizil, s-au adunat să își ajute semenii aflați în suferință.
Acțiunea a fost foarte folositoare pentru Centrul de Transfuzie din Ploiești, care are mare nevoie de donatori. Pentru ca stocul de componente sanguine al județului Prahova să fie aprovizionat suficient este nevoie ca zilnic să doneze peste 100 de persoane. Din nefericire, numărul celor care fac acest lucru se ridică la 50-60, motiv pentru care activitatea desfășurată la Mizil a fost de un real ajutor.
Mai multe informații despre necesitatea donării de sânge în țara noastră ne-a oferit medicul Georgeta Hanganu, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești: „La fiecare 3 minute, un pacient are nevoie de sânge sau de un component de sânge. Zi de zi, semeni de-ai noștri sunt departe de familii, în spitale, așteptând picătura salvatoare care să le redea viața și speranța. În România există numeroși pacienți cu boli grave care au nevoie de tratament transfuzional. În plus, din nefericire, tot mai multe accidente au loc, astfel încât nevoia de ajutor devine din ce în ce mai pregnantă. Acest ajutor vine din partea cadrelor medicale, dar și din partea semenilor. Evoluția medicinei și complexitatea tratamentelor practicate în spitale necesită un suport transfuzional continuu și din ce în ce mai mare. De aceea, nevoia de sânge este în continuă creștere. Din păcate însă, în România, numărul donatorilor de sânge este în scădere. Așa se face că mulți pacienți nu primesc la timp componentele sanguine de care au nevoie, multe operații sunt amânate, multe din tratamentele transfuzionale sunt incomplete. Unii pacienți mai norocoși au rude, prieteni sau cunoscuți care le vin în ajutor. Sunt însă mulți oameni singuri, vârstnici, care nu mai au rude sau prieteni, nu mai sunt în câmpul muncii, și care au nevoie de sânge. Mai mult, există numeroase urgențe vitale, când nu mai este timp ca persoanele cunoscute să se mobilizeze și să vină la donare. Principiul că sângele trebuie să aștepte pacientul, și nu pacientul să aștepte sângele, este de mare actualitate. De aceea ne străduim să avem stocuri suficiente de componente sanguine pentru a ajuta pacienții exact atunci când au nevoie. În sprijinul nostru au venit, ca de obicei, oameni cu suflet mare, plini de generozitate și de dragoste pentru semenii lor”.
Directorul centrului a mulțumit părintelui Alexandru Croitoru, membrilor LTCOR și tuturor donatorilor din Mizil pentru implicare și pentru hotărârea de a veni în sprijinul celor aflați în situații nefericite.