Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
O nouă biserică la Sinaia, sfinţită de Schimbarea la Faţă
▲ Ieri, de praznicul Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, a fost sfinţită biserica şi complexul monahal de la Schitul „Sfânta Ana“ - cota 1.400, din localitatea Sinaia, judeţul Prahova ▲ La slujba de sfinţire a participat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române ▲
În prezenţa a circa 1.500 de credincioşi, slujba de târnosire a noii biserici şi a complexului monahal a fost săvârşită de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
La Sfânta Liturghie săvârşită pe scena din curtea schitului, a participat şi PF Părinte Patriarh Daniel, care a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a menţionat însemnătatea sărbătorii Schimbării la Faţă, „ca cea prin care ni se arată care este viitorul nostru ultim, în împărăţia lui Dumnezeu, şi anume pentru ce un creştin se nevoieşte în lumea aceasta, pentru ce rabdă ispitele, necazurile, încercările, pentru ce suferă atunci când este prigonit pentru credinţă. Cu alte cuvinte, această sărbătoare arată înţelesul ultim al vieţii creştine, şi anume, dobândirea bucuriei şi a fericirii veşnice în slava Preasfintei Treimi“, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„La Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, materia devine interioară spiritului“
În continuare, Patriarhul Bisericii noastre a explicat Troparul Schimbării la Faţă a Domnului, arătând că termenul „fiitor“, cuvânt care nu se găseşte în dicţionarul Academiei Române, a fost creat de Biserică şi înseamnă „cel ce există, are menirea de a fi pururea“. „«Pururea fiitoare»“ înseamnă că există pururea prin sine, dincolo de lumea trecătoare. Lumina aceasta pururea fiitoare este cerută ca să strălucească nouă, păcătoşilor. Aşa cum ea a fost arătată Sfinţilor Apostoli Petru, Iacov şi Ioan, este cerută de noi, păcătoşii, să ne fie împărtăşită încă din lumea aceasta, pe cât putem să o primim. La Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, vedem că materia devine interioară spiritului, luminii celei necreate, netrecătoare, neînserate sau neapuse“, a continuat PF Părinte Daniel.
Prezent la minunea Schimbării la Faţă a Domnului, Sfântul Apostol Petru a simţit „o bucurie deosebită, o pace a sufletului şi a trupului. El nu a spus aceasta ca urmare a gândirii logice, ci a spus ceea ce a simţit, adică pacea, bucuria şi fericirea pe care o dă prezenţa lui Dumnezeu şi pregustarea slavei împărăţiei cerurilor“, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh.
În continuare, Preafericitul Părinte Daniel a spus câteva cuvinte despre istoria Schitului „Sfânta Ana“. În 1946, credincioşii din părţile Sinaiei au cerut Arhiepiscopiei Bucureştilor înfiinţarea Schitului „Sfânta Ana“, dar nu s-a reuşit atunci. „Duhul lui Dumnezeu ne-a chemat să vedem sfinţirea acestei biserici acum. În motivaţia credincioşilor din părţile Sinaiei, atunci când cereau înfiinţarea schitului, se arăta că acesta are o legătură prietenească şi duhovnicească cu Schitul Durău, de la poalele Muntelui Ceahlău. Vedem această legătură între schiturile de pe munte din Moldova, cu cele din Ţara Românească“, a încheiat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
PF Părinte Patriarh l-a felicitat apoi pe părintele Ioanichie Şomcutean, stareţul schitului, care s-a străduit ca locul acesta să-şi recapete chemarea sa duhovnicească, de a fi un loc de rugăciune şi de înălţare duhovnicească.
În semn de binecuvântare, PF Părinte Daniel a oferit bisericii Schitului „Sfânta Ana“ o cruce patriarhală, punând-o sub ocrotirea a încă doi sfinţi: Sf. Iustin Martirul şi Filosoful, precum şi Sfântul Ioanichie cel Mare. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a decernat Diplome de vrednicie ctitorilor acestui nou aşezământ monahal din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor: domnului profesor Iustin Gătej, ctitorul principal al mănăstirii, domnilor Chiriac Florian şi Dan Ionel, precum şi primarului oraşului Sinaia, domnul Gheorghe Vlad Oprea.