Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă biserică sfințită în Capitală
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfințit duminică, 19 iunie, biserica cu hramurile „Pogorârea Duhului Sfânt” și „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” a Parohiei Măicăneasa, din sectorul 1 al Capitalei.
După slujba de sfințire a noii biserici, la care au participat numeroși credincioși din București, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârșit, după tradiție, Sfânta Liturghie arhierească pe un podium amenajat lângă locașul de rugăciune. Biserica Parohiei Măicăneasa a început să fie construită în anul 2001, iar după mai mulți ani, cu ajutorul credincioșilor, ctitorilor și al autorităților locale de la sectorul 1, locașul a fost desăvârșit. Prin slujba de sfințire de duminică, a fost târnosită Sfânta Masă și pregătită pentru sfintele slujbe, iar pictura în frescă interioară și icoanele executate în mozaic din pridvor au fost sfințite prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită. Noul locaș de rugăciune a primit ca hramuri sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt și sărbătoarea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.
Întrucât duminică Biserica Ortodoxă Română a prăznuit Pogorârea Duhului Sfânt, în cuvântul rostit după Sfânta Evanghelie Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că darurile Duhului Sfânt împărtășite Apostolilor au contribuit la edificarea Bisericii în această lume. „La Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii au primit două mari daruri: neînfricarea sau curajul de a propovădui Evanghelia, și apoi înțelepciunea pastorală, iar rodul predicii Sfântului Petru, dar și a celorlalți Apostoli s-a văzut îndată. La templul din Ierusalim erau veniţi atunci, pentru sărbătoarea evreiască a Cincizecimii, evrei și prozeliți din toată lumea: parţi, mezi, elamiţi, arabi, locuitori din Asia Mică, din Creta şi de la Roma care vorbeau în diferite limbi, dar care ştiau cel puţin câteva rugăciuni în limba aramaică. Şi cu toate acestea toţi au înţeles cuvintele Apostolilor, care vorbeau în mai multe limbi precum Duhul le da lor a grăi, aşa încât în urma predicii Sfântului Petru în jur de 3.000 de suflete s-au adăugat comunității Bisericii”, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de soborul de slujitori, a oficiat, potrivit rânduielii liturgice, slujba Vecerniei speciale, în cadrul căreia s-au citit 7 rugăciuni de invocare a milostivirii lui Dumnezeu și a darului Sfântului Duh. La final, Preasfinția Sa a acordat distincții persoanelor care au ajutat la construirea bisericii sfințite: Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” lui Andrei Chiliman, fost primar la sectorul 1 al Capitalei; și Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” lui Daniel Tudorache, actualul primar al acestui sector. De asemenea, ierarhul a dăruit Diploma omagială și Medalia omagială „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” părintelui paroh Pavel Rotaru și părintelui coslujitor Neculai Văideanu de la Parohia Măicăneasa. Diaconul Ioan Ghelase de la această parohie a fost ridicat în rangul de arhidiacon. Cu această ocazie, a fost pomenit părintele Mihai Lup, fost paroh, cel care a început construcția bisericii și care a trecut la Domnul înainte să se realizeze această lucrare. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Mihai Rareș Profiroiu, angajat al Agenției de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române, a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Hanul Colței din București.