De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O nouă biserică va fi construită în localitatea ilfoveană Bragadiru
Orașul ilfovean Bragadiru, situat la limita vestică a Bucureștilor, se va îmbogăți duhovnicește, un nou lăcaș de închinare urmând a fi construit în acest loc, pentru a deservi credincioșii din Cartierul Latin al localității. Slujba de sfințire a locului de biserică, precum și a sfintelor cruci ce vor fi montate pe acoperișul și turla noului lăcaș de cult a fost săvârșită duminică, 19 martie, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de clerici.
Numeroși credincioși din orașul Bragadiru au participat duminică la un moment important din viața spirituală a așezării, un nou loc de biserică închinată Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași fiind consacrat prin săvârșirea rânduielii tradiționale de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de clerici, din care au făcut parte părintele consilier eparhial Dumitru Ștefănescu din cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele protoiereu Ioan Bondar de la Protopopiatul Ilfov Sud; părintele Alexandru-Nicolae Grigore, parohul noii comunități ortodoxe, precum și alți slujitori.
În cadrul ritualului liturgic au fost înălțate rugăciuni pentru consacrarea locului bisericii, piatra de temelie fiind sfințită prin ungerea cu untdelemn și stropire cu agheasmă mare. De asemenea, după rostirea unei rugăciuni speciale, pe locul unde urmează a fi Sfânta Masă a fost așezată Sfânta Cruce. Au fost rostite rugăciuni pentru buna sporire a lucrărilor, pentru ctitori și pentru lucrători, precum și pentru toți cei care vor căuta ajutorul lui Dumnezeu în acest sfânt lăcaș.
La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidențiat evlavia părintelui paroh pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva, subliniind modul în care Ocrotitoarea Moldovei a mijlocit în demersurile de construire a acestei noi biserici.
„Învățăm mereu din exemplul celorlalți. În viața semenilor noștri aflăm de multe ori și în mod surprinzător lucruri care ne arată o cale a întâlnirii noastre cu Dumnezeu. Așa s-a întâmplat și cu părintele paroh care dorește să înalțe această biserică. În urmă cu mulți ani, bunica lui, care avea numele Sfintei Parascheva, l-a îndrumat să se apropie de Dumnezeu, l-a învățat primele rugăciuni, i-a deschis de timpuriu drumul spre biserică, iar către sfârșitul vieții, i-a lăsat o moștenire, pe care acesta a dorit să o așeze la zidirea unei biserici. Acest început este un exemplu spre care putem privi și învăța fiecare dintre noi. De asemenea, părintele a spus că în puținul timp de la începerea demersurilor pentru construirea bisericii, în ziua de vineri, care în limba greacă se numește «Paraschevi», s-au întâmplat lucruri minunate, împliniri în ceea ce se vede lucrat până acum, în anumite aprobări și pași înainte pe care i-a făcut într-un timp relativ scurt. Mi-am adus aminte de cuvintele unui părinte care vreme îndelungată a slujit la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și care spunea celor mai tineri că nu a văzut pe cineva ca să ceară ajutorul Sfintei și să rămână fără un răspuns bun de la Dumnezeu, prin rugăciunile și mijlocirile Sfintei Parascheva”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Părintele Alexandru Grigore a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru încrederea acordată și pentru grija pastorală purtată comunității credincioșilor din Cartierul Latin al orașului Bragadiru, Preasfinției Sale pentru slujire și pentru cuvântul de binecuvântare, precum și clericilor și credincioșilor care au participat la rânduiala de sfințire a pietrei de temelie.
Cu acest prilej, parohia înființată la finele anului 2022 a primit din partea Preafericirii Sale Sfântul Antimis, fără de care nu se poate sluji Sfânta Liturghie. Pentru început, sfintele slujbe vor fi săvârșite în biserica de lemn ce va fi edificată, urmând ca, în viitor, să se construiască o biserică de zid mai încăpătoare.