De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O nouă capelă a fost sfinţită în Focşani
Capela cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron“ a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ - Donie din municipiul Focşani, judeţul Vrancea, a fost târnosită duminică, 3 noiembrie. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După slujba de sfinţire, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ - Donie. „Această capelă a fost ridicată din temelie, pe lângă biserica cea mare, cu scopul de a-i adăposti pe creştinii care pleacă dincolo, la viaţa veşnică, şi au nevoie de ultima slujbă, care li se poate face aici, şi anume slujba Înmormântării. Aşadar, este o capelă destinată celor răposaţi cu nădejdea în învierea de obşte. De aceea, nu s-a săvârşit slujba de târnosire, deoarece această capelă nu are un Sfânt Altar cu o Sfântă Masă în care să punem moaşte de martiri. Însă am sfinţit-o ungând-o cu Sfântul şi Marele Mir şi stropind-o cu apă sfinţită, deoarece este un lăcaş destinat slujbelor religioase. Acest lăcaş a fost zidit din temelie şi a fost şi înfrumuseţat cu o pictură deosebită care mai este numită şi «Sfânta Scriptură a neştiutorilor de carte»“, a spus Înaltpreasfinţitul Ciprian. Noul lăcaş de cult, în care se vor oficia de acum înainte slujbele de înmormântare şi de pomenire a celor adormiţi, a fost ridicat în perioada 2011-2012. Lucrările de pictură s-au executat în cursul anului 2013. La slujbe au participat numeroşi credincioşi din municipiu, dar şi din alte zone învecinate, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier mass-media în cadrul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.
Biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ - Donie din Focşani a fost zidită în zilele domniei Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, în anii 1694-1714, de stolnicul Damian Donie şi de soţia acestuia, Sanda. Din cauza cutremurelor, sfântul lăcaş a fost grav avariat, fiind necesare importante lucrări de consolidare şi restaurare.