La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
O nouă capelă a fost sfințită în orașul prahovean Urlați
După lucrări ce au durat o jumătate de deceniu, Parohia „Sfinții Voievozi” din orașul Urlați, județul Prahova, are de duminică o nouă capelă ce va servi necesităților liturgice și misionare ale comunității. Slujba de sfințire a noului lăcaș de închinare și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a acordat la sfârșit, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ordine și distincții celor care au contribuit la edificarea sfântului lăcaș.
În urmă cu cinci ani, Parohia „Sfinții Voievozi” din orașul Urlați începea demersurile pentru construirea unei capele în curtea bisericii parohiale, slujba de sfințire a pietrei de temelie a noului lăcaș fiind săvârșită la 23 octombrie 2018 de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În acest răstimp, noua capelă a fost zidită și pictată în tehnica fresco. Au fost confecționate o Sfântă Masă din marmură și catapeteasmă din stejar, fiind achiziționate și celelalte obiecte liturgice necesare desfășurării cultului divin.
După recepția finală a lucrărilor în decursul verii, duminică, 3 septembrie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de târnosire a noului lăcaș de închinare cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir”, apoi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, din care au făcut parte părintele protosinghel Petru Ungureanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele protoiereu Ionuț Negoiță de la Protopopiatul Urlați, părintele paroh Petroni-Virgil Tănase, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a tâlcuit sensurile pericopei evanghelice duminicale, a lucrătorilor răi (Matei 21, 33-44), arătând faptul că acest text scripturistic reprezintă un semnal de alarmă pentru toate generațiile referitor la modul cum trebuie să ne raportăm la darurile primite de la Dumnezeu. „În această duminică, a 13-a după Rusalii, am ascultat o Evanghelie frumoasă și cutremurătoare, care nu îi privea doar pe contemporanii Mântuitorului, cărora le-a fost adresată, ci ne privește și pe noi, pentru că istorisirea acestei Evanghelii este istorică, dar și hristologică și profetică, vorbind despre zilele din urmă ale Judecății, când vom fi cu toții întrebați de ceea ce am lucrat în această viață. Între strălucirea Taborului și umilințele petrecute pe Golgota, unde a fost răstignit și a murit din dragoste pentru noi, Mântuitorul a rostit pilda pe care am ascultat-o astăzi. Parabola lucrătorilor răi se referă, pe de o parte, la adversarii Mântuitorului, la cei care căutau mereu să-L prindă în cuvânt, la cei care nu-L iubeau, iar, pe de altă parte, se referă la noi, cei mereu nerecunoscători față de Dumnezeu. (...) Se poate ca și noi, cu puține excepții, să fim printre lucrătorii răi. Va trebui să depășim starea de răutate, să ne întoarcem la Dumnezeu și să fim recunoscători, pentru că principalul păcat al lucrătorilor răi din vie a fost acela al nerecunoștinței față de Dumnezeu. Ei s-au crezut stăpâni. Dumnezeu nu mai avea loc în vie, în viața lor. De aceea, intervențiile lui Dumnezeu în viața noastră trebuie privite și ca o pedagogie, pentru a nu ne semeți și pentru a recunoaște că absolut totul se cuvine lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
După intonarea Axionului, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a hirotonit întru diacon pe teologul Iulian Toma pe seama Parohiei Gornet-Cricov, Protoieria Urlați.
Ordine și distincții pentru ctitori și binefăcători
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care a apreciat activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în cadrul Parohiei „Sfinții Voievozi”. Totodată, ierarhul a acordat, din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, o serie de ordine și distincții persoanelor care s-au evidențiat prin implicarea lor în susținerea construcției, dotării și înfrumusețării paraclisului sfințit, precum și a altor proiecte edilitare ale parohiei.
Părintele paroh Petroni-Virgil Tănase a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, același ordin, pentru mireni, fiind oferit și primarului orașului Urlați, Marian Măchițescu. Familia Cosmin Dumitriade și Maria Valentina Olteanu a fost distinsă cu Ordinul „Maica Domnului Oranta” pentru mireni, iar prezbiterei Camelia Tănase i-a fost oferit Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”. Diploma omagială a Anului 2023 cu medalie comemorativă a fost oferită părintelui coslujitor Manuel-Mihail Radu, precum și următorilor: Bogdan Florin Georgescu, George Cătălin Biclineru, Gabriel Seminenco, Andrei Bucur, Gheorghe Vasile, Magdalena Liliana Dimian, Petre Gabriel Urlățeanu și Traian Scorța. Consiliul parohial a primit distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar Comitetul parohial distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
Părintele paroh a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija pastorală arătată comunității prahovene, precum și pentru distincția oferită, iar Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru prezența în mijlocul credincioșilor, pentru săvârșirea sfintelor rânduieli și pentru bogatul cuvânt de învățătură. De asemenea, părintele a mulțumit clericilor împreună-slujitori și tuturor participanților la acest moment de împlinire al parohiei, exprimându-și, totodată, recunoștința față de toți cei care au contribuit prin diferite mijloace la definitivarea acestui proiect edilitar.