Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă casă praznicală într-o parohie vrânceană
Pentru credincioșii parohiei vrâncene Homocea II, duminică, 12 februarie, a fost o zi de aleasă sărbătoare. Aceștia l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitate, apoi a binecuvântat noua casă praznicală a parohiei.
Din soborul care a slujit împreună cu ierarhul au făcut parte pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, pr. Mihai Grădinaru, secretar în cadrul aceleiași protoierii, pr. Gheorghe Mușat de la Parohia Homocea I, pr. Gheorghe Miron de la Parohia Homocea II, pr. Doru Lupu de la Parohia Mierea și pr. Ioan-Cătălin Buchidău de la Parohia Prisecani, județul Vrancea.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Ciprian a subliniat semnificațiile Evangheliei Duminicii a 34-a după Rusalii (Luca 15, 11-32), care ne relatează Pilda întoarcerii fiului risipitor: „Îndreptarea sau pocăința este posibilă pentru orice om, indiferent de gravitatea păcatelor săvârșite, însă, pentru a o dobândi, este nevoie de voință și căință; cu alte cuvinte, să-ți dorești din tot sufletul îndreptarea, să regreți sincer greșelile, să-ți înnoiești gândirea, să-ți schimbi comportamentul față de semeni și să te străduiești a nu-L mai mâhni pe Dumnezeu cu fapte ce afectează comuniunea de iubire cu aproapele și cu Părintele ceresc”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire preotul Ștefan-Săndel Tănase, care a păstorit comunitatea Parohiei Homocea II în perioada 1991-1997, după aceea a sfințit noua casă praznicală din curtea bisericii parohiale, ridicată între anii 2017 și 2022, prin strădania actualului preot paroh Gheorghe Miron, cu ajutorul enoriașilor.