Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă destinaţie pentru medicii voluntari
De aproape un an, Campania "Sănătate pentru sate“ ne demonstrează că gesturile de omenie nu au preţ şi că sănătatea este unul dintre cele mai frumoase daruri în viaţă. Cea de-a 26-a ediţie a campaniei s-a desfăşurat sâmbătă, 16 iulie, în localitatea Cocorăștii Mislii, judeţul Prahova, unde 30 de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, printre care s-au numărat şi 10 medici, au oferit consultaţii de specialitate gratuite localnicilor din comună.
Au fost prezenţi medici cu specializări în: endocrinologie, diabet şi boli de nutriţie, psihiatrie adulţi, psihiatrie pediatrică, kinetoterapie, pediatrie, medicină internă, cardiologie-EKG, beneficiind de consultații medicale peste 100 de localnici. `Campania desfășurată aici a fost rodnică. Încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de oameni ne aşteptau pentru a beneficia de analize gratuite. M-a impresionat modul cum am fost primiţi de către preotul parohiei din comuna Cocorăștii Mislii. Un lucru care m-a surprins a fost acela că atât părintele, cât şi primarul comunei şi-au exprimat dorinţa de a reveni în comună cu caravana «Sănătate pentru sate»”, povesteşte Anca Maria Gentimir, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Medicii au fost deosebit de încântaţi de primirea locuitorilor din Cocorăştii Mislii: `Am consultat peste 40 de pacienţi, de la vârsta copilăriei până la a 9-a decadă de viaţă. Am întâlnit cazuri de patologie tiroidiană, metabolică, precum şi paciente cu osteoporoză de postmenopauză şi fracturi de fragilitate. Prezenţa numeroasă mă face să cred că am fost de folos acestor oameni inimoşi şi primitori”, rememorează momentele medicul endocrinolog Cristina Spiroiu.
Dacă până acum medicii psihiatri au întâlnit reticenţă faţă de consultaţii în vizitele lor anterioare, de data aceasta au remarcat o mai mare dorinţă de prevenţie: `În satul Cocorăştii Mislii, oamenii au avut o mare deschidere către această specialitate. Ca şi îmbătrânirea generală, îmbătrânirea cerebrală are un debut insidios, cu o evoluţie înceată, dar progresivă. Mă bucur că oamenii au cerut sfaturi şi au acceptat tratamentul de specialitate”, spune Simona Taciu, specialist în psihiatrie adulţi.
Patologiile mai frecvente au fost întârzierile în dezvoltarea abilităţilor şcolare, tulburările anxioase şi deficitele de relaţionare socială. S-a demonstrat că, pe lângă Biserică, şcoala are un rol important în asigurarea unui mediu favorabil dezvoltării armonioase a copilului. Este nevoie de profesori de sprijin, psiholog şi logoped în şcolile din mediul rural care să ajute profesorii în cazul în care este nevoie de sprijin psihoeducaţional. Echipa de psihiatrie pediatrică a voluntarilor a fost formată din medicii Irina Mărăcineanu şi Georgiana Tocaci, care i-a consultat cu atenţie şi profesionalism pe localnici.
Părintele Gheorghe Năstase, de la Parohia Cocorăştii Mislii, a spus despre campania demarată de Patriarhia Română, sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, că a avut un rol deosebit de important. „Mulţi locuitori ai comunei au beneficiat de analize gratuite. Încă de acum o săptămână, de când am fost contactat de către organizatorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, am fost deosebit de impresionat. M-a surprins plăcut modul cum şi-au desfăşurat activitatea medicii, asistenţii şi voluntarii, având în vedere că mulţi dintre enoriaşii parohiei nu au posibilităţi financiare să facă astfel de consultaţii. Printre cei care s-au prezentat la consult au fost şi copii care, la rândul lor, s-au bucurat de primirea unui mic cadou constând în produse de igienă dentară oferite de Carrefour. Dorim ca această campanie să fie derulată în continuare pe raza parohiei noastre, în funcţie de timpul care le permite. La finalul campaniei, echipa «Sănătate pentru sate» a beneficiat de o vizită la stejarul care are peste 300 de ani - Casa Sportivă şi Tabăra de Creaţie, unul dintre cele mai importante puncte turistice ale comunei”, a mai spus pr. Gheorghe Năstase.
Voluntarii au avut şi sprijinul primarului comunei, care a înţeles importanţa demersului: `Campania «Sănătate pentru Sate» este un sprijin bine-venit pentru nevoiaşi, pentru cei în vârstă, care se deplasează mai greu în centrele medicale dezvoltate, pentru copii şi în general pentru toţi locuitorii comunei. Încă de la primele ore ale dimineţii, au fost prezente pentru a beneficia de consultaţii persoane de toate vârstele, inclusiv copii. Ne bucurăm că localitatea noastră a fost inclusă pe calendarul acestei caravane şi sperăm ca şi în viitor să putem beneficia de astfel de acţiuni pentru care noi avem toată deschiderea. Felicităm echipa de medici, asistenţi şi voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului şi putem spune că îi considerăm prieteni ai comunei noastre şi oricând sunt bineveniţi aici, şi ca turişti, nu numai ca profesionişti”, a declarat Daniel Alexandru, primarul comunei Cocorăştii Mislii.
De asemenea, părintele consilier patriarhal Cezar Dumitraşcu, care este și medic, a fost alături de voluntari, consultând mai mulţi copii cu probleme de dentiție. `Am întâlnit foarte mulți copii cu alergii: dermite, rinite și astm bronșic. Adulții s-au prezentat cu probleme digestive: gastrite și ulcere, aproape toate cu esofagite de reflux, cauza lor fiind mesele neregulate și alcoolul. Vârstnicii, ca de obicei, sunt cu patologie cardiovasculară și neurologică. Au fost și multe cazuri de insuficienţă renală și, bineînțeles, artroză degenerativă cvasiprezentă“, a conchis acesta.