De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O nouă etapă a proiectului „Rămâneți în școală!”
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat, sâmbătă, o nouă etapă a programului „Rămâneți în școală!”. 20 de elevi de la Centrul de zi „George Călinescu” din Capitală, incluși în proiectul Patriarhiei, au fost conduși la Muzeul Aviației, unde li s-au oferit multe informații despre Aviația Română și meseriile din acest domeniu de activitate.
Sorin Turturica, muzeograf al Muzeului Național al Aviației Române, le-a vorbit copiilor despre oferta educațională, în speranța că unii dintre ei vor dori să devină angajați ai Forțelor Aeriene Române.
„Mi-a plăcut să mă întâlnesc cu copiii pentru că ei îmi fac impresia că sunt foarte, foarte interesați. Un muzeu de aviație este un muzeu care place tuturor copiilor și sunt foarte curioși, sunt la vârsta la care asimilează foarte mult și m-au ținut așa, un pic, în tensiune pentru că trebuia să fiu atent la toate detaliile, să le vorbesc despre elicoptere, despre avioane, să le spun care este diferența între un elicopter și un avion, despre celelalte lucruri care îmbracă istoria aeronauticii române, baloane, radare, rachete și despre personalitățile aeronauticii noastre. Așa că au fost, cred, 90 de minute foarte interesante pentru mine ca om, care în meseria lui trebuie să interacționeze foarte mult cu ceilalți. Ei sunt la vârsta la care vor să se facă fotbaliști, medici sau aviatori”, a declarat Sorin Turturica, muzeograf al Muzeului Național al Aviației Române.
Muzeograful Sorin Turturica le-a mai vorbit elevilor despre o piesă specială care se află în custodia Muzeului Aviației:
„Printre exponatele noastre se află și o icoană, pentru că atunci când plecau pe front, tinerii aviatori primeau cadou de la părinți, uneori, icoane pe care le luau cu ei în avion. Una dintre aceste icoane se află în patrimoniul Muzeului Național al Aviației. A aparținut locotenentului Tiberiu Stătescu și a fost pe front cu ea, în 1941 a luptat în Basarabia și la Odessa, unde a fost rănit la ambele picioare. A avut o aterizare dură, dar avionul, pilotul și icoana nu au suferit foarte mult”, a mai spus muzeograful.
Copiii au fost încântați de vizita la Muzeul Aviației, au fost curioși să atingă exponatele și au adresat o mulțime de întrebări muzeografului și voluntarilor.
„A fost o activitate reușită. Copiii au aflat multe informații frumoase despre Aviația Română, despre anumite meserii, aceasta fiind și o activitate de mentorat. Le-au fost prezentate noțiuni despre radiolocație, despre aviație, despre rachete și multe arme ale Aviației Române. De asemenea, a fost prezentată și oferta educațională, copiilor li s-a spus ce școli ar trebui să urmeze, ce studii să aibă pentru a deveni și ei ofițeri ai Aviației Române”, a specificat coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Dănuț Prună.
Evenimentul a fost organizat de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului cu sprijinul Forțelor Aeriene Române, al autorităților locale din sectorul 5 și al sponsorilor OMV Petrom și Dacris. În cadrul proiectului „Rămâneți în școală!” au fost selectaţi 30 de copii, din Glina - Ilfov, cu rezultate bune la învăţătură, dar cu posibilităţi materiale reduse şi alţi 20 de elevi aflaţi în atenţia Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului Sector 5, precum şi șase copii din Galaţi.