La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
O nouă încercare de denigrare a Patriarhiei din partea unor persoane iresponsabile
Referitor la materialul de presă preluat de site-ul de ştiri HotNews dintr-o publicaţie online din Piatra Neamţ despre protestele localnicilor din satul Rădeni (Neamţ) împotriva exploatării gazelor de şist, reamintim:
1. Patriarhia Română respinge categoric orice insinuare despre o presupusă întâlnire a reprezentanţilor ei cu delegaţi ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus sprijin financiar pentru Biserică în schimbul susţinerii exploatării gazelor de şist. Acestea sunt dezinformări ale unor persoane iresponsabile, apărute în presă şi anul trecut, cu intenţia evidentă de denigrare. Potrivit informaţiilor oferite de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, presupusul „călugăr anti-prospecţiuni“, care calomniază pe Patriarhul României, nu este monah al Schitului Cuvioasa Parascheva, aşa cum se recomandă în mod incorect, ci locuieşte în satul Rădeni de câteva luni, poartă în mod ilegal haine monahale, este prezent permanent la proteste şi dornic de a acorda declaraţii pentru presă.
2. Potrivit hotărârii Sfântului Sinod din 29 octombrie 2013, pentru clarificarea problemei exploatării gazelor de şist în România, autorităţile competente ale Statului român trebuie să exprime o poziţie clară referitoare la acest proiect considerat strategic şi să asigure o informare completă şi corectă la nivelul comunităţilor locale despre avantajele şi consecinţele pozitive şi negative ale unei asemenea exploatări. În acest sens, reamintim că Parlamentul European a adoptat anul trecut o propunere legislativă prin care impune studii de impact pentru toate proiectele ce presupun fracturare hidraulică şi consultarea populaţiei în cazul acestor proiecte. Hotărârea sinodală recomandă clerului ortodox să se abţină de a participa personal la manifestaţii publice pro sau contra proiectului pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxă, ci să solicite autorităţilor în drept lămuriri şi implicare responsabilă.
În concluzie, ca şi anul trecut, Patriarhia Română constată aceleaşi încercări de dezinformare din partea unor persoane iresponsabile, precum şi atenţia specială a aceloraşi instituţii media în preluarea cu promptitudine a acestor insinuări despre o presupusă implicare a Patriarhiei în problematica exploatării în România a gazelor de şist, cu scopul evident de diversiune şi denigrare. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)