Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Lucrare care pune în lumină istoria și valoarea Mănăstirii Căldărușani
La mănăstirea ilfoveană Căldăruşani a avut loc joi, 3 octombrie, lansarea lucrării „Valori ale Ortodoxiei româneşti: Mănăstirea Căldăruşani”, în două volume, semnată de părintele dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal la Sectorul cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române. Evenimentul a fost moderat de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Întâlnirea culturală s-a desfăşurat în pinacoteca ctitoriei voievodale a lui Matei Basarab și s-a bucurat de prezenţa academicianului Răzvan Theodorescu, a arhimandritului Nectarie Şofelea, Exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, precum şi a unor oameni de cultură, profesori şi clerici. Cele două volume ale lucrării „Valori ale Ortodoxiei româneşti: Mănăstirea Căldăruşani” au apărut cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.
„Este o lucrare care reprezintă, după mine, tipul ideal de monografie a unui aşezământ monastic. Documente numeroase, scheme iconografice, nu lipseşte nimic din această monografie”, a precizat acad. Răzvan Theodorescu.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că demersul părintelui Florin Șerbănescu de a prezenta istoria și importanța Mănăstirii Căldărușani acoperă o lipsă în bibliografia românească de specialitate referitoare la așezămintele monahale.
„Cine ar avea pretenţia că poate cuprinde în paginile unei cărţi istoria unui minunat așezământ, aşa cum este Mănăstirea Căldăruşani?! În parte a reuşit părintele Florin Şerbănescu. Ne-o spun cei care s-au ocupat de această lucrare şi aş aminti aici de doi mari profesori de teologie: părintele profesor dr. Mircea Păcurariu şi profesorul dr. Emilian Popescu. Ei arată că aceasta este o lucrare completă. Aşadar, aprecierile celor doi mari profesori sunt suficiente pentru o astfel de apariţie. De obicei mănăstirile au monografi monahi. De această dată, Mănăstirea Căldăruşani are un monograf preot de mir, ceea ce face ca şi lucrarea, şi autorul să fie de excepţie”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Lucrarea „Valori ale Ortodoxiei românești: Mănăstirea Căldărușani” a părintelui Florin Şerbănescu a necesitat peste 30 de ani de cercetare. „Este o lucrare amplă, care a solicitat mulţi ani de strădanie pentru strângerea materialului documentar, clasificarea lui, ordonarea lui şi conceperea lucrării propriu-zise. Deşi nu a pornit iniţial cu această perspectivă, a devenit teza mea de doctorat, care a fost susținută în anul 2005. Este vorba de o perioadă de 33 de ani de cercetare. Eu aveam 33 de ani în momentul când m-am apucat de această lucrare şi lucrul la ea a însumat alţi 33 de ani”, a declarat părintele Florin Şerbănescu.
Primul volum al lucrării are 832 de pagini şi este structurat în şase capitole, precedate de un cuvânt înainte. În primul capitol găsim o prezentare a izvoarelor istorice despre acest subiect. Cel de-al doilea capitol urmăreşte reperele în timp ale istoricului mănăstirii şi vine cu o perspectivă amplă asupra vieţii ansamblului monahal de la Căldăruşani de-a lungul secolelor, iar al treilea capitol este consacrat descrierii ansamblului mănăstiresc. Capitolele al 4-lea şi al 5-lea constituie o noutate prin prezentarea celor trei colecţii muzeale de la Căldăruşani şi a unor piese de artă bisericească, în prezent aflate în colecţiile altor instituţii muzeale, culturale şi bisericeşti. Ultimul capitol încheie lucrarea monografică cu o analiză a perioadei de vârf din istoria Căldăruşanilor, epoca paisiano-athonită a stareţului Gheorghe şi a ucenicilor acestuia de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi prima parte a secolului al XIX-lea. Volumul al 2-lea conţine peste 600 de pagini şi 103 documente privind istoria Mănăstirii Căldăruşani. De asemenea, sunt prezentate manuscrise din colecția mănăstirii, catagrafii (fragmente) din secolele XVIII și XIX, lista stareților începând din 1637 până în prezent, precum și date biografice ale egumenilor.
Lucrarea poate fi găsită în magazinele şi librăriile Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi pe site-ul librariacartilorbisericesti.ro.