În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
O nouă lucrare despre mănăstirile vâlcene
Ieri, a avut loc, la Târgul de Carte "Gaudeamus" din Bucureşti, lansarea albumului "Cetăţile credinţei", editat în limba română şi engleză la editura "Proema" din Baia Mare. Albumul prezintă mănăstirile şi schiturile din Arhiepiscopia Râmnicului. La eveniment au participat mai mulţi ierarhi, preoţi, profesori, oameni de cultură şi istorici din întreaga ţară.
Albumul "Cetăţile credinţei" a apărut cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, la iniţiativa şi sub supravegherea Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, cu prilejul aniversării a 160 de ani de întronizare a Sfântului Ierarh Calinic în slujirea de Episcop al Râmnicului, împlinirii a 40 de ani de slujire arhierească a IPS Gherasim şi a unui an de la ridicarea Eparhiei Râmnicului la rang de arhiepiscopie. Mărturii despre un ţinut binecuvântat cu multe lăcaşuri istorice Despre importanţa acestei lucrări pentru Arhiepiscopia Râmnicului, IPS Arhiepiscop Gherasim a spus: "Veac după veac, toţi cei responsabili de existenţa acestor lăcaşuri sfinte ne-au transmis cu pioşenie sute de pisanii care grăiesc elocvent despre credinţa, despre solidaritatea obştească, dar şi despre importanţa socială a ctitorilor şi care îl menţionează aproape întotdeauna pe ierarhul locului şi, foarte rar, dar cu atât mai interesant, oferă unele detalii ale istoriei locale sau generale. Dinamica ctitoriilor religioase vâlcene din vremea acestui scaun vlădicesc are un interes deosebit pentru istoricul culturii, al artei şi al mentalităţii româneşti premoderne. "Cozia" lui Mircea cel Bătrân - cu o vechime de peste şase sute de ani - "Arnota" lui Matei Basarab, "Bistriţa Olteană" a Banilor Craioveşti, "Hureziul" domnitorului Constantin Brâncoveanu - încununarea stilului arhitectonic românesc în arta bisericească - "Frăsineiul" Sfântului Ierarh Calinic - "Athosul românesc" - precum şi Mănăstirea "Dintr-un Lemn", cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, sunt mărturii elocvente ale unui ţinut binecuvântat în care locuitorii au simţit în permanenţă purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Albumul de faţă constituie o invitaţie pentru a redescoperi cărările celor care au văzut în acest ţinut un loc binecuvântat de Dumnezeu, împodobindu-l cu mărgăritare - nestemate aşezăminte monahale - ale Cerurilor Oltului".