De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O nouă podoabă iconografică pentru Biserica Domnească din Ploieşti
Biserica Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Ploieşti, ctitorie a voievodului Matei Basarab, a îmbrăcat ieri, 19 septembrie, haine de sărbătoare. Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a sfinţit noua catapeteasmă a bisericii voievodale şi a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Cel mai vechi lăcaş de rugăciune din municipiul Ploieşti, ctitorit de voievodul Matei Basarab în urmă cu 382 de ani, a primit o nouă podoabă iconografică, vechea catapeteasmă a bisericii, deteriorată de trecerea timpului, fiind înlocuită de una nouă, din lemn de tei, copie fidelă a vechiului iconostas. De asemenea, icoanele au fost înlocuite cu unele noi, zugrăvite cu multă măiestrie după erminia bisericească bizantină şi împodobite cu foiţă de aur.
Rânduiala sfinţirii noii tâmple a bisericii a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Adrian-Cosmin Matei, protoiereu al Protopopiatului Ploieşti Nord; părintele Mihăiţă Stroe, protoiereu al Protopopiatului Ploieşti Sud; părintele paroh Ioan-Augustin Pîrlea, precum şi alţi preoţi şi diaconi.
La finalul acestei slujbe, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat rolul pedagogic al iconostasului în bisericile ortodoxe: „Rânduiala sfinţirii catapetesmei adună în rugăciune pe toţi sfinţii Bisericii, pentru că iconostasul este o imagine a istoriei mântuirii, iar deasupra ei se află stindardul Bisericii, Sfânta şi de viaţă făcătoarea Cruce. Ea ne aduce mereu aminte de faptul că Sfântul Altar a fost sfinţit cu sângele Mântuitorului, Care S-a jertfit pe ea, dar ne şi îndeamnă să avem aceeaşi mărturisire ca a tâlharului răstignit care s-a pocăit. Catapeteasma unei biserici ne oferă posibilitatea de a medita la ceea ce au spus prorocii, un registru fiindu-le închinat. Un altul este închinat Apostolilor, care au dus în lume cuvintele Mântuitorului şi parte din cuvintele profeţilor. De asemenea, întâlnim în catapeteasmă icoanele marilor sărbători, fiecare cu semnificaţia ei, dar mai ales «Stăruitoarea rugăciune» a Maicii Domnului şi a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, pentru iertarea noastră”.
În continuare, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi a multor credincioşi şi pelerini, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de soborul slujitor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Altarul de vară amenajat în apropierea bisericii parohiale, în timpul căreia au fost rostite cereri de pomenire pentru ctitorii, slujitorii, închinătorii şi ajutătorii sfântului lăcaş, trecuţi la Domnul.
În predica rostită după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a tâlcuit pasajul scripturistic, evidenţiind importanţa etapelor apropierii de Dumnezeu, respectiv lepădarea de sine, luarea Crucii şi urmarea Mântuitorului Hristos.
„Lepădarea de sine înseamnă să renunţăm la propria noastră voinţă, la propriul nostru orgoliu. Mântuitorul ne îndeamnă să ne lepădăm de tot ceea ce este nefolositor. Lepădarea de sine nu este timp de un ceas sau de o zi. Ea este un exerciţiu de care fiecare are nevoie în drumul urmării lui Hristos. Luarea crucii nu se referă la purtarea unui lemn, asemenea Mântuitorului odinioară, ci reprezintă asumarea încercărilor, a pedagogiei pe care Mântuitorul a aşezat-o în viaţa fiecăruia dintre noi. Sunt felurite moduri de a ne purta crucea. Asemenea Mântuitorului, Care a fost ajutat să-Şi poarte Crucea, şi noi, dacă vom purta Crucea împreună cu Hristos, ea va fi mai uşoară. La fel cum Iisus a găsit un om bun, şi noi putem găsi oameni buni, dacă Îl vom ruga pe Dumnezeu să ne fie alături în drumul sinuos al vieţii. Nu în ultimul rând, Părinţii Bisericii ne învaţă să renunţăm la propriile proiecte pentru ajutorarea celorlalţi, urmând prin aceasta lui Hristos şi depăşind interesele noastre egoiste”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, felicitând pe toţi cei care au sprijinit lucrările de înfrumuseţare a bisericii. Cu acest prilej, părintele paroh Ioan-Augustin Pîrlea a fost distins cu Ordinul „Sanctus Stephanus Mangnus”, în timp ce Diploma omagială a anului 2021 a fost acordată viceprimarului municipiului Ploiești, Daniel Nicodim, avocatului Maria Vasii, epitropului Constantin Petrescu, precum şi domnilor Vasile Pătraşcu şi Dan Păduraru, pentru sprijinirea activităţilor edilitare ale parohiei.
La rândul său, părintele paroh a mulţumit Întâistătătorului Bisericii noastre pentru aprobarea sfințirii noii catapetesme, Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru slujire şi pentru cuvântul de învăţătură, oferindu-i un frumos buchet de flori, preoţilor împreună-slujitori şi tuturor celor care au participat la Sfânta Liturghie. Credincioşii prezenţi la această sărbătoare a parohiei au primit la plecare punguliţe cu anaforă şi pachete cu produse alimentare.