La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
O nouă raclă a Sfântului Ioan Gură de Aur
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit ieri, 17 martie, o nouă raclă ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Slujba de sfinţire a fost oficiată în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi a membrilor Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
După slujba de sfinţire, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat că fragmentul din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur s-a aflat până după anul 1989 la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti. Sfintele moaşte au fost oferite Patriarhiei Române la solicitarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. „Preafericirea Sa le-a trimis la Schitul Darvari din Bucureşti şi acolo o parte au fost puse într-o raclă cu mai mulţi sfinţi, iar cealaltă parte a rămas la dispoziţia mănăstirii. Noi am solicitat aceste sfinte moaşte pentru a le purta în procesiuni în acest An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Atelierele Patriarhiei Române au confecţionat, prin grija părintelui arhim. Dionisie Constantin, această nouă raclă, pentru ca ea să fie purtată în diferite parohii şi mănăstiri din eparhia noastră, dar şi din alte eparhii“, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, Patriarhul Bisericii noastre a prezentat un scurt istoric al acestui fragment din moaştele Sfântului Ioan Hrisostom, aşezate în noua raclă. „Istoria acestor moaşte este deosebit de semnificativă. Pe cutia din argint se afla scris că acestea sunt moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Mănăstirea «Sfântul Proroc Ilie» din Ziţa, Grecia, şi era marcat anul 1740. Se presupune că ele au fost aduse în anul 1764 de viitorul Mitropolit al Ţării Româneşti, Dositei Filitti, care în acest an a ajuns egumen al Mănăstirii «Sfântul Ioan cel Mare» («Sfântul Ioan Botezătorul») din Bucureşti. Această mănăstire era închinată Mănăstirii «Sfântul Proroc Ilie» din Ziţa. Egumenii acestor mănăstiri închinate erau greci. Dositei Filitti a fost ales în anul 1787 Episcop de Buzău, iar în 1793 a fost ales Mitropolit al Ungrovlahiei şi a păstorit până în 1810, când a fost înlăturat din scaun de către ţarul Rusiei. Este de mare importanţă atunci când scriem pe raclă: ale cărui sfânt sunt moaştele, de unde provin ele şi anul. Aceste moaşte vor aduce, prin închinarea la ele, multă bucurie, multă mângâiere şi mult ajutor credincioşilor care le cinstesc cu credinţă şi cu dragoste“, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Noua raclă se va păstra în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală.