De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O nouă raclă la Biserica „Sfânta Vineri”-Drumul Taberei
Credincioșii și slujitorii Parohiei „Sfânta Vineri”-Drumul Taberei din sectorul 6 al Capitalei au primit în Duminica a 5-a a Postului Mare vizita Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială și a sfințit noua raclă în care a fost așezat veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, ocrotitoarea lăcașului de rugăciune, odor aflat din anul 2000 în patrimoniul sacru al parohiei.
Sute de credincioși au participat cu multă evlavie la Sfânta Liturghie oficiată în Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de ierarh au făcut parte: părintele paroh Iustin Manta, inspector eparhial; părintele Mihai Burlacu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; părintele Marian Colțan, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Capitală; părintele Costin Laurențiu Aldea; și arhidiaconul Dumitru Ojog.
După lecturarea celor două pasaje evanghelice (Marcu 10, 32-45 și Luca 7, 36-50), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit atât despre cererea fiilor lui Zevedeu, rostită în contextul prevestirii pătimirilor Domnului, cât și despre viața, nevoințele și pocăința Cuvioasei Maria Egipteanca.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a noii racle în care a fost așezat veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, oferit parohiei de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Racla a fost confecționată din argint și aur, cu multă măiestrie, la Atelierele Patriarhiei Române. În cuvântul rostit după acest moment, Preasfinția Sa a explicat motivul pentru care raclele în care sunt păstrate odoarele de preț ale Bisericii sunt realizate, deseori cu mari eforturi, din materiale prețioase: „În documentele care relatează moartea primilor martiri, păstrate până astăzi, se spune că, întotdeauna, rămășițele trupurilor acestora au fost strânse cu mare grijă de creștini și au fost așezate la locuri de mare cinste, socotindu-se a fi mai prețioase decât tot aurul și argintul lumii. De aceea, de la început, sarcofagele martirilor din primele secole au fost făcute din marmură aleasă, din onix sau din alte pietre semiprețioase, aceasta fiind o tradiție venerabilă a Bisericii. Prin folosirea acestor materiale prețioase, noi vrem să evidențiem care este conștiința noastră când ne raportăm la sfintele moaște sau la relicvele sfinte care au rămas de pe urma Mântuitorului, a Maicii Domnului și a sfinților. Ele sunt purtătoare de har dobândit de către sfinții care și-au transformat trupurile în temple ale lui Dumnezeu și care au devenit pentru noi, oamenii, izvoare de tămăduire, de binecuvântări și de daruri cerești”.
În încheiere, părintele paroh Iustin Manta i-a mulțumit ierarhului pentru slujire și binecuvântare, dăruindu-i un frumos buchet de flori.