În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
O nouă raclă cu moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu
Parohia „Sfântul Ilie”-Titan, ocrotită de prorocul din Tesba Galaadului și de Sfinții Martiri Brâncoveni, s-a îmbogățit duhovnicește prin primirea unui fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Constantin Brâncoveanu. Slujba de sfințire a raclei în care a fost așezat a fost oficiată în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei de un sobor de clerici, sub protia părintelui protoiereu Florin-Nectarie Busuioc, de la Protopopiatul Sector 3 Capitală, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei a avut o însemnătate specială pentru credincioșii Parohiei „Sfântul Ilie”- Titan. Patrimoniul sacru al comunității bucureștene s-a îmbogățit cu un fragment din cinstitele moaște ale sfântului ei ocrotitor, Binecredinciosul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, oferite cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de către Parohia „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, acolo unde se află mormântul voievodului valah. Rânduiala sfințirii raclei în care au fost așezate cinstitele moaște, precum și a icoanei Sfinților Martiri Brâncoveni, a fost săvârșită de un sobor de slujitori, sub protia părintelui protoiereu Florin- Nectarie Busuioc, la finalul slujbei Utreniei, prin stropirea cu apă sfințită.
După ce racla a fost așezată spre închinare într-un loc special din biserică, soborul de slujitori a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia părintele protoiereu a rostit cuvântul de învățătură. Acesta a transmis, totodată, la finalul sfintei slujbe, un mesaj de binecuvântare și felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, subliniind importanța, pentru orice biserică, a păstrării unui fragment din moaștele sfântului ocrotitor: „Aveți aici o nestemată, un odor de mare preț. Biserica aceasta s-a îmbogățit. Nu putem cuantifica valoarea unui fragment din sfintele moaște pentru că sunt inestimabile. Fac parte din patrimoniul Bisericii. Sărutând sfintele moaște, gustăm anticipat din Împărăția lui Dumnezeu. Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu va fi de astăzi înainte cu atât mai mult apărător, ocrotitor, tămăduitor și grabnic ajutător tuturor celor care, cu credință, cu nădejde și cu dragoste, se vor închina acestui odor de mare preț”.
De asemenea, părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou, a vorbit despre ocrotirea oferită de moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu, care au peregrinat în multe părți ale lumii în acest an, oferind binecuvântarea lui Dumnezeu celor care le-au cinstit.
Părintele paroh George Dincă a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a binecuvântat primirea sfintelor moaște, părintelui Emil Nedelea Cărămizaru pentru bunăvoinţa de a le oferi, preoților prezenți pentru împreună- slujire, precum și tuturor credincioșilor care au participat la sfintele slujbe.
În încheiere, soborul de slujitori a sfințit un monument din curtea bisericii închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, compus din cinci cruci, una mare și patru mai mici, dispuse asemenea chipurilor sfinților din icoana lor.