Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă sesiune a examenului de capacitate preoţească la Sibiu
În Arhiepiscopia Sibiului a avut loc ieri, 26 septembrie, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoţească pentru teologii care vor să ocupe un post vacant de preot paroh. Examenul a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“.
Probele de evaluare la examenul de capacitate preoţească din Arhiepiscopia Sibiului au avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“, iar comisia de evaluare a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Din comisie au mai făcut parte pr. conf. dr. Constantin Necula de la facultatea sibiană, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Cătălin-Nicolae Mirişan, şi consilierul cultural de la aceeaşi instituţie, pr. Savu Popa. La acest examen s-au înscris şase candidaţi, licenţiaţi în Teologie, din diferite localităţi de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului.
Valabilitate până la 2 ani
Examinarea a constat dintr-o probă scrisă şi una orală. La proba scrisă, candidaţii au abordat o temă generală, din perspectiva mai multor discipline teologice.
Astfel, teologii au avut de tratat subiectul „Sfânta Euharistie în viaţa Bisericii. Implicaţii misionare, liturgice şi spirituale“, cu o abordare personală a fiecăruia dintre cei înscrişi la examen.
„Proba de examinare orală a constat din verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice de Teologie Liturgică, Omiletică şi Catehetică. În cele din urmă, cei şase candidaţi au susţinut o probă de verificare a cunoştinţelor din legislaţia bisericească, drept şi administraţie parohială. Nota finală a candidaţilor se va forma din media notelor obţinute la toate probele“, ne-a spus pr. consilier Savu Popa.
Conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, teologii care au obţinut note cuprinse între nouă şi 10 la examenul de capacitate preoţească au posibilitatea să se înscrie la concursul pentru ocuparea funcţiei de preot paroh timp de doi ani.
Pentru ceilalţi candidaţi, valabilitatea examenului de capacitate preoţească este de un an. Teologii care doresc să intre în clerul bisericesc au obligativitatea să susţină examenul de capacitate preoţească, organizat în fiecare eparhie de două ori pe an.