Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă troiță a fost sfințită în Parohia „Buna Vestire” din comuna Mănăstirea Cașin
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în ajunul sărbătoririi Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, un sobor de preoți din Protopopiatul Onești împreună cu părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu au sfințit o troiță în Parohia „Buna Vestire” din comuna Mănăstirea Cașin.
După slujba de sfințire, părintele protopop Ioan Bârgăoanu le-a vorbit celor prezenți despre acest proiect de suflet prin care se dorește ridicarea mai multor troițe în această comună oneșteană.
„În comuna Mănăstirea Cașin, considerată «Mica Bucovină» prin tradițiile specifice locului, portul popular, purtarea costumului tradițional la nunți; un loc aparte îl are înălţarea sfintelor troițe la răspântii de drumuri sau la casele creștinilor. Anul acesta, în vreme de pandemie, troițele din zona Cașinului au avut un rol deosebit de important pentru credincioșii ortodocși, deoarece aici se închinau (neputând veni la biserică), aici a fost adusă Lumina de Paște. Aducem mulțumiri tuturor celor care au ajutat la construirea acestei troițe și celor care au participat la sfințirea de acum”, a arătat, în cuvântul rostit, părintele protopop Ioan Bârgăoanu.
Noua troiță, de curând ridicată, îi va avea ca ocrotitori pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Vasile cel Mare. Potrivit credinței ortodoxe, troițele se construiesc la intersecțiile drumurilor, pentru a alunga răul și a aduce lumină călătorului.
Ctitorii care au contribuit la ridicarea acestei construcții au primit în dar o sfântă icoană.