Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă troiţă-monument în parcul „Nicolae Iorga“
Astăzi se sfinţeşte noua troiţă amplasată în parcul "Nicolae Iorga" din grija Parohiei "Sfântul Vasile cel Mare" de pe Calea Victoriei. Inaugurarea monumentului se înscrie în cadrul procesiunii-pelerinaj organizate de parohia bucureşteană, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cruci, cu sprijinul Patriarhiei Române şi al protoieriilor 1 şi 2 Capitală, precum şi al Primăriei sectorului 1.
Conform celor afirmate de părintele paroh Cristinel Trandafir, troiţa are o triplă semnificaţie. "Ridicarea acestei troiţe se va face, în primul rând, spre pomenirea marelui istoric Nicolae Iorga, al cărui nume îl poartă parcul. Se doreşte astfel evidenţierea faptului că marele istoric şi patriot român a murit de moarte tragică, fiind asasinat. În al doilea rând, ea este necesară deoarece pe Calea Victoriei nu există un monument închinat ostaşilor români, deşi armatele române la întoarcerea lor din Războiul de Independenţă, din Primul şi al Doilea Război Mondial au intrat în Bucureşti pe această arteră, numită de aceea Calea Victoriei. Trebuie deci reamintit faptul că victoria s-a obţinut cu multe jertfe din partea românilor. Al treilea motiv pentru amplasarea acestei troiţe este legat de faptul că la biserica parohiei există o părticică din Lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului Iisus Hristos, drept care biserica a primit şi hramul "Înălţarea Sfintei Cruci", serbat la 14 septembrie în fiecare an", ne-a declarat pr. Cristinel Trandafir. În fiecare an vor avea loc la această troiţă: procesiunea religioasă cu ocazia sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci (13-14 septembrie), pomenirea eroilor neamului la sărbătoarea Înălţării Domnului, care este şi Ziua Eroilor Români, precum şi la pomenirea istoricului Nicolae lorga, la 27 noiembrie. În această seară, procesiunea porneşte de la Biserica "Sfântul Vasile cel Mare", în jurul orei 19:00, pe Calea Victoriei, spre parcul "Nicolae Iorga". Se va înconjura parcul cu racla în care se păstrează un fragment din Sfânta Cruce, avându-se în vedere patru opriri, apoi procesiunea va intra în parc, unde vor avea loc o slujbă şi un concert de cântări bizantine. Utrenia şi Sfânta Liturghie vor fi săvârşite mâine începând cu ora 8:00 de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.