În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
O părticică din Bucovina, redată fidel în Muzeul Satului Bucovinean
De vă aflaţi pentru o scurtă vacanţă în Bucovina, nu trebuie să rataţi o vizită la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, unde veţi descoperi bunul gust şi geniul artistic al oamenilor din această regiune istorică.
Înfiinţat în deceniul al VIII-lea al secolului trecut, cel mai tânăr dintre muzeele în aer liber ale României, Muzeul Satului Bucovinean, pune accent pe patrimoniul cultural-arhitectonic de factură populară din Ţara de Sus. Concepută ca un sat tradiţional bucovinean şi poziţionată nu departe de Cetatea de Scaun a Sucevei, expoziţia în aer liber cuprinde 80 de monumente de arhitectură populară, printre care o biserică, şcoală, gospodării ţărăneşti, ateliere meşteşugăreşti, instalaţii tehnice. Pe o suprafaţă de 6 hectare sunt reconstruite obiective de arhitectură populară din toată Bucovina: Atelierul olarului de la Marginea, casa Cacica, casa Volovăţ, casa Vicov, celar din zona Moldoviţa, celar din zona Câmpulung Moldovenesc, casă tradiţională de la Câmpulung Moldovenesc, gospodărie tipică din zona Rădăşeni, gospodărie tradiţională din satul Mănăstirea Humorului, casa Holohosca - comuna Sadova, casa Pârteşti de Jos. Tot aici veţi putea descoperi Biserica Vama, monument de arhitectură, o donaţie a Parohiei "Înălţarea Domnului" din Vama de Jos, datând din anul 1783. O altă atracţie în miniaturalul sat bucovinean este o casă tradiţională de la Dorna Candreni, construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, amenajată cu obiecte specifice zonei Dornelor şi cu inventarul de piese folosite de bărbaţi la lucrul la pădure şi la plutărit. Pe un mic curs de apă, numit chiar "Pârâul Morii", este reconstruită o moară cu roată hidraulică. Totodată, puteţi vizita şi admira gospodăria Straja, datând de la mijlocul secolului al XIX-lea, tipică pentru zona de tranziţie de la munte la podiş, compusă din casă de locuit, grajd şi celar (hâj) şi casa Ostra, datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, monumentală prin proporţii şi dimensiuni.