Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
O sută de bătrâni îngrijiţi în pandemie la Văratec și Iași
Parohia ieşeană „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, în calitate de aplicant principal, a găzduit la sfârşitul săptămânii trecute conferința de închidere a proiectului „Respect bătrânii - Reducerea excluziunii sociale prin promovarea și eficientizarea calității vieții“ adresat bătrânilor din localitățile Văratec, județul Neamț și Iași, județul Iași.
În cadrul evenimentului au fost prezentate beneficiile rezultate în urma implementării proiectului în comunitățile în care partenerii își desfășoară activitatea, dificultățile întâmpinate, realizându-se totodată şi un sumar al modului în care indicatorii au fost îndepliniți. De asemenea, au fost prezentate modalitățile de intervenție ale experților angajați în acest proiect în perioada crizei generate de contextul social pandemic.
Parteneri în proiect au fost Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Protopopiatului II Iași, Centrul de zi pentru persoane vârstnice cu deficiențe de auz și vorbire „Sfântul Trofin” din cadrul Parohiei „Sfântul Sava” și Centrul de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice de la Văratec „Sfânta Cuvioasa Olimpiada” din cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță”, Iași.
„Activitățile s-au desfășurat în mare parte în perioada de pandemie, inclusiv când a fost starea de urgență, iar beneficiarii acestora au fost persoanele vârstnice, considerate a fi cel mai vulnerabil grup, drept care putem socoti că acest proiect a fost pronia lui Dumnezeu”, a spus părintele Mihai-Eduard Doroșincă, parohul Bisericii „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” și director executiv la Fundația „Solidaritate și Speranță” din Iași.
Obiectivul general a fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale a grupurilor vulnerabile în localitățile Văratec (Neamț) și municipiul Iași, prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, medicale, sociomedicale în cadrul a trei centre de zi și a unui centru de îngrijire la domiciliu a 102 persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Acestea au participat pe parcursul proiectului la activități de socializare, recreere și petrecere a timpului liber, au avut parte de consiliere socială, suport emoțional, consiliere psihologică, servicii de recuperare medicală (kinetoterapie și masaj) - servicii externalizate și au primit săptămânal pachete cu alimente. Toate aceste servicii au fost oferite în mod gratuit în urma unei evaluări sociale, respectând standardele minime de calitate pentru serviciile sociale acordate în comunitate.