De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
O tabără pentru micii pictori din Moisei
În perioada 18-20 iulie s-a desfăşurat la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ - Moisei, judeţul Maramureş, cea de-a 5-a ediţie a Taberei de vară şi de pictură „Sfântul Sava Brancovici“.
La această tabără au participat un grup de elevi din clasele I-VIII, ai Şcolii Gimnaziale Nr. 1, Moisei, alături de profesorul lor de religie, Emilian-Ioan Moldovan. Pe parcursul sfârşitului de săptămână, marcat de prăznuirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, în grădina Maicii Domnului de la poalele Pietrosului Rodnei, elevii prezenţi şi-au petrecut câteva zile din vacanţa de vară mai aproape de Dumnezeu şi în comuniune unii cu alţii. „Tabăra a avut şi anul acesta o atmosferă familială. Fiecare elev a pictat câte o icoană cu chipul sfântului al cărui nume îl poartă, ocazie cu care participanţii au aflat mai multe informaţii despre cel care este ocrotitorul lor spiritual.
După sfinţirea icoanelor, acestea au fost luate şi duse la casele lor ca o amintire a activităţii desfăşurate în această tabără, dar mai ales ca liant peste timp între ei şi sfântul ocrotitor în faţa icoanei căruia de acum înainte vor înălţa rugăciuni de mijlocire. Cu ocazia vizitării bisericii de lemn a mănăstirii, locaş de cult vechi de peste 400 de ani, restaurat şi resfinţit în anul 2013, cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului, ne-am întors în timp, în zilele Sfântului Ierarh Sava Brancovici, şi am putut vedea cu ochii minţii comuniunea de rugăciune sfântă şi curată a moşilor şi strămoşilor noştri moiseieni, îmbrăcaţi în portul popular maramureşean străbun, cu ierarhul ortodox venit cale lungă tocmai de la Bălgrad, pentru a sfinţi smeritul chivot de lemn al bisericuţei Mănăstirii Moisei, ultimul bastion al Ortodoxiei din Maramureş în faţa tăvălugului habsburgic. Sfintele slujbe mănăstireşti la care am participat cu toţii au fost clipe de adâncă meditaţie şi de rugăciune curată“, a spus prof. Emilian-Ioan Moldovan.
Celelalte activităţi recreative, precum drumeţiile în împrejurimile mănăstirii, jocurile în aer liber sau de interior şi focul de tabără, au fost de asemenea prilejuri potrivite de socializare, de împrietenire şi de conversaţie, dar şi de destindere şi relaxare, toate acestea contribuind la închegarea comuniunii dintre cei prezenţi la această tabără de vară. „Tabăra din acest an ne-a învăţat pe toţi să ne întoarcem la originile strămoşeşti, la credinţa simplă, dar plină de har a înaintaşilor noştri, la modul de viaţă autentic al acestora de comuniune cu Dumnezeu, cu sfinţii şi cu aproapele lor“, a mai declarat prof. Emilian-Ioan Moldovan.