De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
O viaţă închinată Domnului Hristos
Luna aceasta, a trecut la cele veşnice vrednicul preot Ion Dorobanţu din municipiul Craiova. În cei 92 de ani de viaţă şi peste 40 de slujire pastorală, preotul Ion a fost nestrămutat din datoria pe care Mai-Marele Păstorilor i-a încredinţat-o, de a conduce sufletele spre mântuire.
Cu nespusă durere, fraţii întru cele ale preoţiei din oraşul Craiova au plâns plecarea dintre noi a vrednicului preot Ion Dorobanţu. Model de aleasă slujire pastorală, cucernicul slujitor a rămas până în ultimul ceas al vieţii sale un distins apărător al idealurilor creştineşti şi tradiţiilor Sfintei noastre Biserici.
Pildă de smerenie şi slujire
Născut în localitatea Dăbuleni, judeţul Dolj, într-o zi de 9 octombrie a anului 1921, Ion Dorobanţu s-a ales de mic cu râvna pentru judecata cea dreaptă a Bisericii.
Focul acesta nestins al chemării lui Hristos a răsunat într-însul cu putere, devenind din ce în ce mai aprig, împingându-l tot mai mult spre slujirea preoţească. În acest sens, el s-a înscris la cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea, pe care l-a absolvit remarcabil. Şi cum nu se putea dezlipi de dragostea pentru învăţarea lucrurilor frumoase, viitorul cleric a bătut la porţile renumitei Facultăţi de Teologie din Cernăuţi. După absolvire, s-a căsătorit cu învăţătoarea Maria, cea care i-a fost alături o viaţă, mai precis, 71 de ani. După ce a fost hirotonit preot, a slujit în Parohia Dăbuleni (1943-1957), locul în care se născuse. Aici s-a făcut model pentru cei care, de mic, îl cunoşteau, toate chivernisindu-le prin lumina învăţăturii Sfintelor Scripturi. Vrednic administrator, cucernicul preot Ion a fost ales protoiereu în raionul Gura Jiului, împlinind această ascultare în perioada 1957-1959. S-a ostenit cu lucrarea de inspector bisericesc al Arhiepiscopiei Craiova, în perioada 1959-1960. Din anul 1960 şi până în 1968 a fost preot paroh al Bisericii „Mântuleasa“ din Craiova, iar din 1968 şi până la anul pensionării, 1982, a fost unul din cei mai de seamă slujitori ai Catedralei mitropolitane „Sfântul Dimitrie“ din Craiova.
„A fost dăruit de Dumnezeu cu voce deosebită“
Slujba prohodirii a avut loc în ziua de 14 februarie, la Biserica „Sfântul Ierarh Calinic“ din Craiova. Au slujit nu mai puţin de şase preoţi. În cuvântul de mângâiere, adresat familiei îndoliate, pr. Ioan Ioanicescu a creionat personalitatea celui răposat, arătând că acesta a primit mulţi talanţi din partea lui Dumnezeu, pe care i-a înmulţit, printr-o viaţă pilduitoare. „A fost dăruit de Dumnezeu cu voce deosebită, pe care a înnobilat-o printr-o slujire model, şi mai ales a împodobit-o prin virtutea modestiei şi cu multă dragoste faţă de oameni, în special faţă de tineri. Slava şi cinstea dăruite omului se vădesc în chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, Care este pecetea aşezată în om. Trupul celui decedat merge şi se aşază în cimitir, locul de somn, de adormire întru nădejdea învierii, aşa precum ne învaţă Însuşi Fiul lui Dumnezeu, când zice: «Adevărat, adevărat zic vouă: dacă bobul de grâu, care cade în pământ, nu moare, rămâne singur; dar dacă moare, aduce multă roadă». El aşteaptă să audă glasul Fiului lui Dumnezeu spre Înviere pentru ca trupul înviat împreună cu sufletul să întâmpine pe Domnul în văzduh, aşa cum ne descoperă Sfântul Apostol Pavel“, a spus pr. Ioanicescu.
Acesta şi-a exprimat regretul că prea devreme s-a pensionat părintele Dorobanţu şi mulţi credincioşi au fost lipsiţi de slujirea sa, atât de rodnică. Totodată a îndemnat pe cei prezenţi la slujba de prohodire să se roage lui Dumnezeu pentru cel decedat.