De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Oaspeți de seamă la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului
Înaltpreasfințitul Părinte Gavriil, Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia, împreună cu ceilalți membri ai delegației Bisericii Ortodoxe a Greciei care a adus la București moaștele Sfântului Întâi Mucenic Arhidiacon Ștefan, a vizitat, miercuri seara, șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Oaspeții din Biserica Ortodoxă a Greciei, însoțiți de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, au vizitat miercuri, 26 octombrie, Catedrala Mântuirii Neamului și au primit informații despre etapele construirii, stadiul lucrărilor și metodele de construcție folosite, de la inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române.
„Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu pentru ca până în anul 2018, așa cum a fost prevăzut, să fie finalizată Catedrala Mântuirii Neamului, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să sfințească, cu ajutorul lui Dumnezeu. De asemenea, am fost foarte emoționat când am aflat că la fiecare Sfântă Liturghie a fost stabilită o rugăciune specială pentru ca Dumnezeu să ajute la realizarea catedralei. Aceasta ne dovedește că o biserică este cu adevărat lucrarea oamenilor și lucrarea lui Dumnezeu. Credincioșii contribuie atât cu partea materială pentru realizarea unei biserici, cât și cu rugăciunile, iar Biserica sfințește tot ceea ce credincioșii oferă și apoi așază la dispoziția membrilor Bisericii spre folosul lor duhovnicesc. Dorim să facem o rugăciune ca piedicile care inevitabil se ivesc în calea oricărei lucrări să fie depășite astfel încât nu peste multă vreme să ne adunăm la ziua de mulțumire și să aducem slavă lui Dumnezeu pentru această minunată lucrare”, a spus IPS Părinte Mitropolit Gavriil.
Delegația din Biserica Ortodoxă a Greciei a poposit în timpul vizitei frățești în România la mai multe biserici și mănăstiri din țara noastră. „Cu multă admirație, atât eu, cât și membrii delegației Bisericii Ortodoxe din Grecia, am urmărit tot ceea ce Biserica Ortodoxă Română a reușit să realizeze, ceea ce arată în mod vădit o adevărată renaștere a acesteia pentru care ne bucurăm în mod deosebit. Această înnoire are ca prim factor harul lui Dumnezeu, dar și personalitatea deosebit de dinamică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe care-l respectăm în mod deosebit pentru aspectul și latura teologică a Preafericirii Sale și pentru însutitele daruri de care dă dovadă în ceea ce privește munca pastorală, administrativă și culturală în Biserica Ortodoxă Română”, a exprimat IPS Părinte Mitropolit Gavriil.