Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Oaspeți din Grecia în vizită la Centrul eparhial din Suceava
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a primit sâmbătă, 26 august, vizita delegaţiei care a adus pentru câteva zile spre închinare la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, județul Suceava, un fragment din Sfânta Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos și o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina.
Înaltpreasfinţia Sa a transmis membrilor delegaţiei un cuvânt de mulţumire pentru prezenţa în Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor şi le-a oferit la final daruri. Membrii delegaţiei au participat la slujba oficiată la Mănăstirea Sihăstria Râşcăi, în ziua de duminică, 27 august, dedicată prăznuirii Sfântului Ierarh Ioan de la Secu şi Râşca, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, însoţind un fragment din Sfânta Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos și o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, aflate în tezaurul sacru al Mitropoliei Demetriadei. Delegaţia a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ignatie al Demetriadei.
După o scurtă prezentare a istoriei Bisericii „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, în care s-a subliniat importanţa celor 500 de ani aşternuţi pe umerii acestor ziduri, părintele arhim. Serafim Grigoraș, starețul mănăstirii, a prezentat succint şi câteva date referitoare la Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, patronul şi ocrotitorul Ţării Moldovei, precum şi programul de restaurare şi conservare a întregului complex, iniţiat prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Apoi oaspeţii s-au închinat la cinstitele moaşte, aflate în Paraclisul „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ignatie a mulţumit pentru călduroasa primire făcută, subliniind că, după ce a vizitat Mănăstirea Putna, Sihastria Putnei şi Suceviţa, a înţeles şi mai bine frumuseţea acestor locuri, cu adevărat binecuvântate de Dumnezeu, a văzut cu ochii lui cum oamenii locului ştiu să preţuiască comoara cea mai mare a creştinului, credinţa. În continuare, a precizat că a fost impresionat de frumuseţea sfintelor biserici vizitate, dar şi uimit şi bucuros la vederea afluxului de pelerini.
La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic i-a oferit Înaltpreasfinţitului Părinte Ignatie, Mitropolit al Demetriadei, o icoană, precum şi alte daruri.