De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Odoare duhovnicești oferite la hramul Mănăstirii Toflea
În ziua în care Biserica Ortodoxă Română l-a cinstit pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, domnitor al Moldovei între anii 1457-1504 şi mare ctitor de lăcaşuri sfinte, Mănăstirea Toflea din judeţul Galaţi și-a sărbătorit unul dintre ocrotitorii spirituali.
Existenţa unui schit în sihăstria Buciumenilor, la confluenţa judeţelor Galaţi, Vrancea şi Vaslui, datează încă din secolul al 17-lea. Actualul aşezământ monahal, cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”, a fost redeschis în data de 18 decembrie 2010.
Marți, 2 iulie, în ziua hramului, în semn de recunoştinţă pentru activitatea rodnică desfăşurată cu multă jertfelnicie la această mănăstire şi pentru bucuria duhovnicească şi evlavia credincioşilor care ajung aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oferit mănăstirii un fragment din moaştele Sfântului Ioan Scărarul, din patrimoniul sacrul al Reşedinţei arhiepiscopale.
După slujba de sfinţire a raclei în care au fost aşezate sfintele moaşte, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta ansamblului monahal de la Toflea, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, din parohiile protopopiatelor Nicoreşti şi Tecuci.
La slujba arhierească au participat copiii din grupurile catehetice de la parohiile din zonă, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi numeroşi credincioşi, între aceştia fiind şi cetăţeni de etnie romă din localitatea Toflea şi din împrejurimi.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi preoţimii din această parte a eparhiei, pentru tinerii aflaţi în examene în această perioadă şi pentru bolnavii şi semenii noştri aflaţi în suferinţă.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa Sfântului Ştefan cel Mare, evidenţiind modelul de credincioşie jertfelnică al marelui voievod moldovean, apărător al Ortodoxiei în vremuri tulburi şi mare ctitor de lăcaşuri sfinte.
La chinonic, mai multe grupuri de copii, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc, din parohiile Brăhăşeşti 2 şi Tălpigi din judeţul Galaţi, participanţi la programele catehetice parohiale, au susţinut un program cultural-artistic cu cântece vocal-instrumentale şi poezii religioase şi patriotice închinate Sfântului Voievod Ştefan cel Mare și patriei străbune.
La momentul cuvenit, mai mulţi copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de pomenire pentru toţi înaintaşii şi binefăcătorii acestei vetre monahale, trecuţi la cele veşnice. Prin contribuţia Protopopiatului Nicoreşti, copiii prezenţi la hram au primit reviste religioase şi alte daruri în valoare de 3.000 de lei.
La final, prin dăruirea jertfelnică a părintelui stareţ, protosinghelul Paisie Agache, şi prin cooperarea cu numeroşii credincioşi romi din Toflea, a fost organizată tradiţionala agapă frăţească, de unde au gustat toţi pelerinii sosiţi la hramul ştefanian al mănăstirii, fiind împărţite cu acest prilej peste 700 de pachete cu alimente.