În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Olimpiadă de creaţie literar-spirituală, în premieră, pentru copii defavorizaţi
Vineri, 21 iunie, Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ a Arhiepiscopiei Iaşilor organizează, în primă ediţie, olimpiada de creaţie pe teme de spiritualitate creştin-ortodoxă pentru clasele I-IV. Participanţii sunt copii proveniţi din medii sociale defavorizate, care se confruntă cu sărăcia, nedreptatea, deznădejdea, lipsa perspectivelor şi care primesc sprijin specializat în constuirea unui viitor mai sigur prin centrele de zi pentru copii, înfiinţate în cadrul Bisericii Ortodoxe Române şi acreditate conform normelor în vigoare.
„Participarea la concursuri şi olimpiade le este negată, de multe ori, copiilor cu posibilităţi financiare reduse sau proveniţi din familii marginalizate social, din pricina costurilor pe care le implică, a imposibilităţii lor de a lua parte la pregătiri suplimentare alături de alţi copii. Mai dureros, se întâmplă chiar să fie excluşi din grupurile copiilor cu potenţial, din pricina mediului din care provin sau a situaţiei cu care se confruntă“, a spus pr. Mihai Doroşincă, director executiv FSS.
Plecând de la această problemă, Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ lansează un proiect, care îşi propune să pună în valoare şi să evidenţieze potenţialul intelectual, creativitatea şi aptitudinile copiilor asistaţi social din aceste centre.
Astfel, pentru prima oară, copii de clasele I-IV din centre de zi aparţinând de zone diferite ale ţării se vor întrece într-o olimpiadă de creaţie literară şi artistică, special organizată pentru ei la Iaşi.
„Ne dorim să creăm o tradiţie din această acţiune şi plănuim ca, de la o ediţie la alta, să diversificăm activităţile şi să sporim numărul de participanţi. Considerăm că implicarea copiilor defavorizaţi în concursuri de acest gen le stimulează performanţele, implicarea şi dorinţa de izbândă, elemente deosebit de importante pentru dezvoltarea lor spirituală şi profesională“, a spus pr. Mihai Doroşincă.