De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Olimpiada de Limbi Romanice, la Craiova
Elevii pasionaţi de limbi romanice, iubitorii de arte plastice craioveni şi localnicii din zonele viticole ale Olteniei au avut săptămâna aceasta activităţi pline de emoţii şi, după caz, de bucurie. Olimpiada Naţională de Limbi Romanice îşi desemnează astăzi câştigătorii la Craiova, iar colocviile de arte plastice de la Biblioteca Judeţeană Dolj au pus faţă în faţă pictura franceză şi română.
Anul acesta, Olimpiada Naţională de Limbi Romanice a avut loc la Craiova. 200 de liceeni din toată ţara şi-au testat aptitudinile la limbile spaniolă, italiană şi portugheză, în perioada 1-4 februarie, în incinta Colegiului Naţional "Carol I". În competiţie au fost înscrişi 11 candidaţi doljeni, la proba de spaniolă. Câştigătorii vor fi desemnaţi în cursul zilei de astăzi, în amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Premiile sunt acordate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. "Colocviile de artă plastică românească" În Sala "Marin Sorescu" a Bibliotecii Judeţene "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova au avut loc luni, 31 ianuarie, "Colocviile de artă plastică românească". Întâlnirea a fost prezentată de artistul plastic dr. Cristina Oprea. Alegerea datei pentru această manifestare nu este deloc întâmplătoare, la începutul anilor 2000, în SUA, ziua de 31 ianuarie fiind declarată "Ziua Artelor". An de an, această sărbătoare a căpătat tot mai multă importanţă. Scopul ei este de a promova arta în ansamblu, punându-se accent pe nevoia oamenilor de a-şi hrăni sufletul cu frumos. "Colocviile de artă plastică românească" sunt deschise tuturor celor interesaţi să se familiarizeze cu diferite maniere de a lectura poveştile trasate din penel şi culoare de artiştii vizuali. Viitoarea întâlnire va avea loc în 15 februarie şi îşi va propune ca subiect motivul potecii şi al drumului în artele plastice. 1 februarie,ziua Sfântului Trifon Ziua de 1 februarie se traduce în limbajul tradiţional oltenesc cu denumirea de "Trifonul", după calendarul ortodox care îl prăznuieşte pe Sfântul Trifon. În această zi, câmpul şi roadele pământului sunt binecuvântate de preot. Astfel, femeile merg dis-de-dimineaţă la biserică pentru a binecuvânta seminţele care vor fi plantate primăvara. La rândul lor, bărbaţii însoţesc preotul satului la culturile de viţă-de-vie, pe care acesta le stropeşte cu apă sfinţită pentru ca recolta să fie bogată şi binecuvântată de Dumnezeu. Trifonul este prima sărbătoare a calendarului agricol, viticol şi pomicol. Sfântul Trifon este protectorul viţei-de-vie, al livezilor şi al holdelor. Este invocat de săteni pentru a îndepărta insectele dăunătoare din culturi. În judeţul Dolj, sfântul este sărbătorit cu precădere în zonele viticole Segarcea, Cerăt, Galicea Mare, Corlate, Lipovu sau Izvoare.