La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Olimpiada de religie în Eparhia Oradiei
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Oradea, s-a desfăşurat etapa judeţeană a Olimpiadei de religie, sesiunea 2011. Au participat elevii calificaţi după etapa pe sector, organizată în şase centre din judeţul Bihor, în 26 februarie.
Pentru etapa judeţeană care a avut loc în 19 martie s-au calificat 183 de elevi de la clasele V-XII, reprezentând 50 de unităţi de învăţământ din judeţul Bihor. Un mare număr de elevi a fost reprezentat în această sesiune de şcoli din mediul rural. Pentru clasele V-VI, subiectele au fost elaborate la nivel local, iar cele pentru clasele VII-XII, de o comisie constituită la nivel naţional. Gradul de dificultate al subiectelor a fost apreciat de către profesorii evaluatori şi elevi ca fiind de nivel mediu. Comisia de evaluare a fost constituită din 16 membri, cuprinzând profesorii care predau la ciclul gimnazial şi liceal. Înainte de începerea concursului, pr. prof. Radu Rus, vicar eparhial, a transmis elevilor mesajul de binecuvântare din partea PS Sofronie, fiind felicitaţi pentru calificarea la această etapă. Eleva Alexandra Dumitraş, din clasa a X-a, a precizat, la finalul probei, că "subiectele au fost accesibile, uşor de tratat, iar organizarea foarte bună". Elevii au apreciat surpriza oferită de organizatori, respectiv câte o bomboană din ciocolată de post, înainte de începutul probei. Comisia de organizare a Olimpiadei de religie a depus toate eforturile ca elevilor să li se asigure toate condiţiile pentru susţinerea în condiţii optime a concursului. Rezultatele în urma evaluării lucrărilor au fost afişate la centrul de concurs şi postate pe pagina web a profesorilor de religie din judeţul Bihor, www.profesordereligie.ro. Religia, disciplină preferată de elevi Numărul mare de participanţi la Olimpiada de religie trebuie remarcat în condiţiile în care, în aceeaşi zi, s-a desfăşurat Olimpiada judeţeană şi pentru alte discipline, elevii optând pentru disciplina religie. Astfel, olimpiada este nu doar o oportunitate pentru elevii care studiază religia pentru a-şi expune gradul de achiziţie a cunoştinţelor şi experienţa religioasă proprie, ci şi o necesitate de a li se asigura un astfel de cadru de exprimare. Pentru etapa naţională, care se va desfăşura la Galaţi, între 17 şi 21 aprilie, se califică pentru fiecare nivel de clasă (VII-XII) elevul clasat pe locul I, dacă a obţinut minimum 90 de puncte din 100. La această etapă, Eparhia Oradiei va fi reprezentată de şase elevi. De asemenea, la etapa naţională a Olimpiadei pentru discipline teologice, ce se va desfăşura la Târgu-Jiu, între 27 şi 30 aprilie, din Episcopia Oradiei vor participa trei elevi de la Liceul Teologic Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea.